• Archief
Ongeldigheidsverklaring oude kentekenbewijzen

Ongeldigheidsverklaring oude kentekenbewijzen

De RDW verspreidde al in september 2008 het nog steeds actuele bericht, dat alle Nederlandse kentekenbewijzen die zijn afgegeven voor 1 januari 1995 ongeldig zullen worden verklaard voorzover de voertuigen waarvoor de kentekenbewijzen zijn afgegeven voorgoed buiten gebruik zijn gesteld. De personen op naam waarvan zulke kentekenbewijzen staan hebben per brief bericht gekregen. Het gaat om voertuigen waarvoor sinds 1 januari 1995:
– geen APK keuringsrapport is afgegeven
– geen melding is ontvangen dat een WAM-verzekering is afgesloten
– geen mutaties m.b.t. de voertuiggegevens zijn opgegeven
– niet bij de belastingdienst geregistreerd staan

Heel veel verzamelaars hebben nog voertuigen in hun bezit die compleet gerestaureerd of via kleine werkzaamheden keuringsklaar gemaakt moeten worden, terwijl bij deze voertuigen vaak incomplete op naam van de vorige eigenaar staande kentekenbewijzen aanwezig zijn.
Doordat het voertuig nog niet keuringsklaar is, bestaat ook niet de mogelijkheid om dit ter naamstellingskeuring bij een RDW keuringstation aan te bieden en dit is ook niet nodig voorzover de rechtmatig tenaamgestelde al in het kentekenregister is geregistreerd. Staat het voertuig op naam van iemand anders dan moet het voertuig uiteraard worden aangeboden bij een keuringstation. In deze procedure verandert er niets.

Het zogenaamde incomplete kentekenbewijs behoudt zijn geldigheid tenzij het wordt beoordeeld als een kenteken dat behoort bij een buiten gebruik gesteld voertuig. In dat geval moet u aan de RDW te kennen geven dat u de geldigheid wilt behouden.

Het kenteken is immers in het verleden afgegeven aan het nog bestaande voertuig. Het zal weer geactiveerd en op naam gesteld worden na keuring van het voertuig.

Bron: Fehac

terug naar voorpagina