• Archief
Gemeente Amsterdam “in de war”

Gemeente Amsterdam “in de war”

De gemeente Amsterdam heeft plannen bekend gemaakt om voor ‘zuinige’ auto’s sneller parkeervergunningen te verlenen om zo de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. BOVAG en RAI Vereniging wijzen er echter op dat ‘zuinig’ niets heeft te maken met luchtkwaliteit.

Bij wijze van proef wil de gemeente vanaf 1 april in twee stadsdelen de helft van de vergunningen uitgeven voor “zuinige en schone” auto’s. Amsterdam wil daarvoor de CO2-uitstoot als basis nemen, maar maakt daarbij volgens BOVAG en RAI Vereniging een traditionele denkfout.

Euro-normen
BOVAG-woordvoerder Paul de Waal legt uit: “Bij het stempel milieuvriendelijk gaat het om de zuinigste auto’s. Dat zegt iets over het brandstofverbruik en daarmee over de uitstoot van CO2, maar CO2 veroorzaakt niet direct een viezere lucht. ‘Schoon’ daarentegen zegt iets over bijvoorbeeld de uitstoot van fijnstof of stikstofoxiden. Die waardes worden voor auto’s onder andere gereguleerd door de zogenaamde Euro-normen, die periodiek in heel Europa worden aangescherpt. Een grote, onzuinige, maar spiksplinternieuwe auto is vaak heel erg schoon. De gemeente haalt de begrippen ‘schoon’ en ‘zuinig’ dus flink door elkaar.”

Bron: Bovag

terug naar voorpagina