• Archief
Rijles in een Thunderbird uit 1965

Rijles in een Thunderbird uit 1965

De eerste keer is bijzonder én spannend. Dat geldt ook voor de eerste rijles. Om de kilometers nóg mooier te maken heeft Tilburger Bart van Laerhoven (30) iets bijzonders bedacht. Wie durft, mag zijn eerste rit in een oude Ford Mustang uit 1965 afleggen. En wie wil, mag meerdere lessen in de oude wagen nemen.

Over twee weken laat Van Laerhoven een dubbele bediening in de Mustang aanbrengen. Noodzakelijk, anders mag hij geen les in de oldtimer geven. Geen dure aanpassing, weet hij. Zelfs goedkoper dan bij een moderne auto. “De Mustang heeft geen middenconsole. De draden voor de bediening zijn veel makkelijker aan te leggen dan bij een moderne Golf of Opel. Ik ben zo’n 600 euro kwijt.”

Barts leerlingen mogen zo vaak als ze willen lessen in de oldtimer. Echt handig als laatste voorbereiding op het rijexamen is het niet: de Mustang is een automaat en rijdt niet heel makkelijk. Het is werken in zo’n auto. Maar: een rit is wél leuk en onvergetelijk.

Naast zijn oldtimers heeft Bart een paar ‘gewone’ Golfjes rondrijden. Om het rijexamen te halen zijn dat de meest ideale auto’s om in te oefenen. “Je kunt theoretisch gezien in iedere auto lesgeven. Als er maar een dubbele bediening in zit”, vertelt de jonge instructeur. Toch is een oude Mustang handiger dan een spiksplinternieuwe Ferrari: “Een Ferrari is na een paar jaar de helft minder waard geworden. Een Mustang behoudt zijn waarde en is toch nét iets gaver.”

Bron: Brabants Dagblad

terug naar voorpagina