• Archief
Oldtimers onmisbaar in Cuba

Oldtimers onmisbaar in Cuba

Cubanen met klassieke Amerikaanse auto’s en zelfs oude Russische auto’s worden aangemoedigd taxivergunningen aan te vragen. Voor het eerst sinds 10 jaar mogen ze bovendien hun eigen prijzen weer bepalen. In een communistisch land, waar nog steeds 90% van de economie in handen is van de overheid is, is dat zeker opmerkelijk. De handreiking naar de vrije markt moet het vervoerssysteem te verbeteren. In het kader van een nieuwe wet past Cuba een grotere dosis marktwerking toe op de centraal gestuurde economie. President Raul Castro breekt daarmee met het beleid van zijn zieke broer Fidel, die lange tijd privé taxi’s wettelijk verbood, sinds oktober 1999 zijn er geen taxivergunningen meer uitgegeven. Maar zonder taxi’s zou met name de stad van Havana, maar ook de provincies, praktisch tot stilstand komen. De nieuwe overheidsbussen verlichten de druk op het openbaar vervoer enigszins, maar zijn nog lang niet toereikend. Tot de tijd daar is blijven de Cubaanse klassiekers van levensbelang.

terug naar voorpagina