• Archief
Eerste Thunderbird ooit geveild

Eerste Thunderbird ooit geveild

De eerste Ford Thunderbird die ooit is geproduceerd (1954) is geveild door Barrett-Jackson in Scottsdale (VS). De allereerste Ford Thunderbird ooit is geproduceerd in de Ford-fabriek in Michigan (VS) op 9 september 1954. De auto is af fabriek uitgerust met het 292 “Y” motorblok. Verder is hij voorzien van de Fordomatic automatische versnellingsbak, stuurbekrachtiging, elektrische ramen én stoelverstelling. De lakkleur draagt de naam ‘raven black’. Ravenzwart vrij vertaald. De auto is toentertijd gebruikt voor de eerste roadtests door verschillende Amerikaanse media. In 1966 bestempelde het Ford-concern deze Thunderbird als meest waardevolle ooit. In 1984 speelde deze Thunderbirds rol tijdens de Olympische Spelen die dat jaar in de Verenigde Staten werden gehouden. Tussendoor heeft de auto geen stof verzameld in een opslag maar is regelmatig bij verschillende gelegenheden ingezet. Het is best bijzonder dat deze auto, nadat hij meer dan 10 jaar uit beeld was bij Ford in 1965 weer werd herontdekt als officieel eerst gebouwde Thunderbird. Op dat moment werd ook besloten om de auto terug te brengen in nieuwstaat, een staat waarin de auto van de dag nog steeds verkeerd. Wat de auto tijdens de veiling heeft opgebracht is onbekend gebleven.

Foto door Richard Zeyen

terug naar voorpagina