• Archief
Vernieuwing APK op stapel

Vernieuwing APK op stapel

Minister Eurlings heeft de kamer vrijdag laten weten dat de vernieuwde APK-keuring per 1 mei van kracht zal worden.

Uit onderzoek van de RDW naar modernisering van de APK zijn nieuwe richtlijnen opgesteld. Meest opvallende punten zijn het betrekken van de nieuwe veiligheidsvoorzieningen die de laatste jaren aan de moderne auto’s zijn toegevoegd. Zo gaan de werking van het ABS-systeem, gordelspanners, airbag onderdeel uit maken van de keuring. Daarnaast wordt nu ook gekeken naar de werking van de stuurbekrachtiging en de draairichting van de banden. Nieuw is ook de controle van de bandenspanning, wat moet leiden tot een lager brandstofverbruik.

In de nabije toekomst moet de uitlaatgastest worden afgeschaft. Deze test moet worden vervangen door het uitlezen van de boordcomputer van de auto. Sinds een jaar of tien zijn de meeste auto’s uitgerust met EOBD-systeem die als basis gaat gelden voor de nieuwe test. De informatie die de boordcomputer verstrekt wordt dan bepalend tijdens de keuring. Met deze wijze van keuring wordt nu eerst ervaring opgedaan en wordt wellicht al in 2010 ingevoerd.

Uitgangspunt van de nieuwe APK-richtlijnen is niet alleen het afstemmen van de regelgeving op het huidige wagenpark maar ook het terugdringen van de administratieve lasten. Zo hoeft straks niet langer het kentekenbewijs te worden gecontroleerd en hoeft de keuring niet meer volgens een vaste volgorde te worden uitgevoerd.

Op welke wijze de veranderingen gevolgen zullen hebben voor oldtimers en klassiekers is op dit moment nog niet in te schatten.

terug naar voorpagina