• Archief
Kinderstoeltje in oldtimer niet veilig

Kinderstoeltje in oldtimer niet veilig

Afgelopen week moest een man uit Utrecht voor de rechtbank verschijnen omdat hij zijn dochtertje van vijf jaar in zijn oldtimer vervoerde zonder gebruik te maken van een autostoeltje. Omdat zijn cabriolet uit 1963 geen driepuntsgordels, maar slechts tweepuntgordels heeft, kon hij het kinderzitje niet veilig bevestigen. Bovendien komt het hoofd van het kind bij gebruik van een kinderzitje boven de leuning van de stoel uit. Erg gevaarlijk bij een aanrijding. De man besloot daarom zijn dochtertje dan maar rechtstreeks op de stoel te zetten waarbij hij wel gewoon de aanwezig tweepuntsgordel gebruikte. Helaas mag dat niet volgens de wet. Vader en dochter werden dan ook door de politie aan de kant gezet en getrakteerd op een boete van 75 euro.

De Utrechtenaar meende echter dat hij juist had gehandeld en liet de zaak voorkomen. Tijdens de rechtzaak probeerde hij met behulp van de autostoel en een kinderzitje de rechter te overtuigen dat hij juist had gehandeld. De rechter moest toegeven dat er met betrekking tot kinderzitjes in oldtimers en klassiekers geen duidelijke wetgeving is. Tevens gaf hij toe dat de man goed had nagedacht over de veiligheid van zijn dochtertje. Toch moet hij de boete betalen, want kinderen onder de twaalf jaar moeten nu eenmaal worden vervoerd in een goedgekeurd kinderzitje.

De Utrechtenaar is echter zeker van zijn zaak en gaat in hoger beroep. Als de zon straks weer gaat schijnen wil hij wel veilig met zijn dochtertje op stap kunnen, zonder weer een boete te riskeren.

terug naar voorpagina