• Archief
Oer-Mini nog één keer opnieuw in productie

Oer-Mini nog één keer opnieuw in productie

De oer-Mini bestaat in juni precies 50 jaar. Zolang is het alweer geleden dat het door Sir Alec Issigonis bedachte autootje in productie kwam. Uit de fabrieken in Longbridge (Austin-fabriek) en Cowley (Morris-fabriek) rolden vanaf juni 1959 ongeveer 100 auto’s per week van de band. Na een wat moeilijk start kwam het gehoopte succes nadat de Mini door John Cooper onderhanden werd genomen. De Mini Coopers werden legendarisch en de verkopen stegen. Daarna is de Mini eigenlijk niet meer weggeweest. Sterker nog, het duurde maar liefst tot het jaar 2000 voor het uit 1959 stammende model eindelijk met pensioen ging.

Omdat het model zijn 50 jarige jubileum viert, biedt een oude bekende uit de Mini-wereld in een oplage van 50 stuks spliksplinternieuwe Mini’s aan. De firma Wood and Pickett uit het Engelse Leatherhead gaat de auto’s bouwen en verkopen. Wood and Pickett was al in de beginjaren van de Mini actief met het aanbieden van accessoires en tuningdelen voor de Mini.

De nieuwe Mini’s mogen helaas geen Mini meer heten. De merknaam Mini is eigendom van BMW die niet erg enthousiast over dit initiatief. Bij BMW brengen ze liever een jubileumversie van hun eigen New Mini uit. De herboren Mini krijgt daarom de naam Wood and Pickett Margrave 50. De Margrave 50 wordt een super-de-luxe variant van zijn stamvader. Een handgemaakt lederen interieur en brede 13 inch velgen en banden moeten daaraan bijdragen. De motor is de oude bekende dwarsgeplaatste 1275cc viercilinder met een vierversnellingsbak. Nieuw is het multipoint injectiesysteem.

De prijs van de Wood and Pickett Margrave 50 is stevig: 25.995 pond. De eerste exemplaren zijn volgens de fabrikant inmiddels al verkocht.

terug naar voorpagina