• Archief
Kleinste oldtimer ter wereld in een ‘vreemd’ museum te zien

Kleinste oldtimer ter wereld in een ‘vreemd’ museum te zien

Het in Londen gevestigde “Ripley’s Believe It or Not!” museum is gespecialiseerd in zoals ze het zelf zeggen “the world of the odd and bizarre”, de wereld van vreemde en bizarre zaken. De Peel P50 past naadloos binnen dit thema.

De Peel P50, in 1963 en 1964 gefabriceerd door de Peel Engineering Company, is officieel de kleinste auto ter wereld. Met een lengte van 134cm en breedte van 99cm en een gewicht van 59kg is het een echte dwerg, zelfs vergeleken met bijvoorbeeld een BMW Isetta. Ooit kostte de ‘auto’ net geen 200 pond. Voor dat bedrag wist de fabrikant er 50 te verkopen. De 20 overgebleven exemplaren, die vandaag de dag nog bekend zijn, brengen nu tussen de 35.000 tot 50.000 pond op. Het vreemde karretje met slechts één deur en één koplamp is ondanks alles in Engeland nog steeds toegelaten in het verkeer.

De Peel P50 werd op slag bekend toen TopGear presentator Jeremy Clarkson er mee door gebouwen van de BBC reed. O ja, dat de man op de foto de Peel P50 even op moet tillen is normaal. Een achteruitversnelling zit er niet op en dan gaat tillen soms wel net zo snel…

terug naar voorpagina