• Archief
Ook Italië overweegt nu slooppremie

Ook Italië overweegt nu slooppremie

Na Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Spanje is Italië het volgende EU-land dat een premie invoert voor mensen die een oude auto inruilen voor een nieuwe, schonere. Ook België overweegt zo’n regeling, terwijl BOVAG en RAI Vereniging met de Nederlandse overheid daarover in gesprek zijn.

De Italiaanse premie is een van de maatregelen van het kabinet Berlusconi om de economie uit het slop te trekken. De regering wil Italianen stimuleren om meer auto’s, elektronische apparatuur en meubels te kopen. Iedereen die een oude auto met uitlaatgas-norm Euro2 of lager inlevert en een nieuwe met Euro4 of hoger koopt, krijgt 1.500 euro bonus. Voor nieuwe auto’s op gas, elektriciteit of waterstof geldt 1.500 euro extra premie, ook als er geen oude auto wordt ingeruild. In België zou de eventuele premie kunnen oplopen tot wel 6.500 euro.

In Duitsland is de slooppremie een doorslaand succes. De Oosterburen ontvangen 2.500 bonus voor een inruiler van minimaal negen jaar oud. Tienduizenden mensen hebben zich al aangemeld voor de regeling en fabrikant Opel meldde in januari maar liefst 30% meer nieuwe, vooral zuinige, auto’s te hebben verkocht. De Duitse overheid wil op deze manier 600.000 oude, vervuilende auto’s versneld uit het wagenpark verwijderen. EU-voorzitter Tsjechië opperde vorige week, net als EU-commissaris Verheugen in november, dat er een regeling voor heel Europa moet komen. Verheugen zinspeelde destijds naar verluidt op een premiebedrag van 3.000 euro.

Bron: Bovag

terug naar voorpagina