• Archief
Tentoonstellingen en evenementen 100 jaar Audi

Tentoonstellingen en evenementen 100 jaar Audi

We berichten er al eerder over deze week, het jaar 2009 staat voor Audi Tradition, de historische afdeling van de fabriek, geheel in het teken van het jubileum 100 jaar Audi. Er staan meer dan 50 evenementen op het programma. Daarbij zijn twee hoogtepunten: op 16 juli, exact 100 jaar na de oprichting, is er een feestelijke bijeenkomst in Ingolstadt, waarbij ook de Duitse Bondskanselier Angela Merkel aanwezig zal zijn. Een must voor elke liefhebber van Audi is dit jaar het grootste klassieke autosportevenement ter wereld, het Goodwood Festival of Speed in Groot-Brittannië. Daar staat Audi als featured marque in het middelpunt van de belangstelling.

Voor het Festival of Speed op het landgoed van Lord March in het Engelse graafschap Sussex haalt Audi Tradition bijna alle autos van stal die in de racerij van de afgelopen 100 jaar een belangrijke rol hebben gespeeld. Voor het eerst wordt daarbij ook het tafelzilver van het Audi Museum Mobile uit de kast gehaald: de Auto Union Type C Stromlinie, de enige exacte replica van de wereldrecordauto waarmee Bernd Rosemeyer in 1937 een snelheid van boven de 400 km/u bereikte. Ook zal in Goodwood de eerste Audi-wedstrijdauto, de Audi Type C Alpensieger uit 1919 te zien zijn. De autos die tijdens de heuvelklim in actie komen, zijn de Auto Union Silberpfeil Type C (1936) en Type D (1938), de Audi quattro Pikes Peak (1987) en IMSA GTO (1989) plus de Le Mans-sportwagens R8 en R10 TDI, aangevuld met toerwagens uit de Super Touring- en DTM-klassen.

Europese oldtimerrally’s
Ook bij de bekende Europese oldtimerrallys als de Mille Miglia (13-17 mei), de Silvretta Classic (2-5 juli), de Ennstal Classic (15-18 juli) en de Gran Premio Nuvolari (18-20 september) zal Audi niet ontbreken. Een bijzonder evenement wordt de historische Grand Prix van Bern van 21 t/m 23 augustus, waar voor het eerst sinds 70 jaar weer een Auto Union-raceauto, de Type C, in actie zal komen. Audi Tradition is hoofdsponsor van de Donau Classic in Ingolstadt (18-20 juni), Heidelberg Historic (9-11 juli), de Audi Eastoric in Hongarije (27-30 augustus) en de Eifel Classic Rallye op de Nürburgring (1-3 oktober). Natuurlijk is de historische afdeling van Audi ook aanwezig op de grootste oldtimerbeurs ter wereld, de Techno Classica in de Duitse stad Essen (2-5 april).

Tentoonstellingen in Audi Museum Mobile
Het jubileum 100 jaar Audi staat eveneens centraal tijdens de bijzondere tentoonstellingen in het Audi Museum Mobile. Daarvan zijn er drie: op 12 maart wordt gestart met een expositie van de oudste Audi-modellen die er nog zijn. Er zullen twaalf Audis uit de beginperiode worden getoond, waaronder het enig overgebleven exemplaar van het eerste Audi-model, een Type A uit 1910, in bruikleen van het nationaal technisch museum in Praag. Van eind juli tot eind november volgt een tentoonstelling van de rallyautos uit de onvergetelijke Groep B-tijd in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Naast de winnende Audi quattros worden ook de concurrenten van toen getoond. De afsluiting wordt gevormd door de tentoonstelling Familiensilber – die Ära der Grand-Prix-Silberpfeile van eind november 2009 tot eind februari 2010. In 2009 wordt immers ook het jubileum 75 jaar Silberpfeile gevierd, de beroemde raceautos uit de jaren dertig. Tijdens de expositie worden, samen met de concurrenten van destijds van de merken Mercedes-Benz en Alfa Romeo, zes Auto Union Silberpfeile getoond.

terug naar voorpagina