• Archief
Historische stationaire motoren Nuenen 2009

Historische stationaire motoren Nuenen 2009

Voor de afwisseling een bericht dat wel over oldtimers gaat, maar op de weg komen we deze niet snel tegen. Daarom wordt alweer voor de 21e keer dit jaar tijdens het Pinksterweekend (zondag 31 mei en maandag 1 juni) in Nuenen de Internationale show voor historische stationaire motoren georganiseerd. Deze show is inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste en bekendste shows in zijn soort in Europa.

Uit heel Europa komen ieder jaar liefhebbers en verzamelaars in Nuenen bij elkaar om hun meest bijzondere motoren tentoon te stellen of om het uitgebreide aanbod te bewonderen. Het gaat hier om zogenaamde stationaire motoren, de veteranen op het gebied van verbrandingsmotoren, voorouders van de moderne benzine- en dieselmotoren.

De tentoongestelde stationaire motoren werden eind 19e en begin 20e eeuw gebouwd, en gebruikt voor de aandrijving van de meest uiteenlopende apparatuur, zoals dynamo’s, waterpompen, zaagmachines, draaibanken, wasmachines, dorsmachines, et cetera.

De open bouwwijze van de motoren en de grote diversiteit aan gevonden oplossingen voor diverse technische uitdagingen waarmee de eerste motorenbouwers te maken kregen staan garant voor een indrukwekkend schouwspel.

Ook de bijzonder rustige loop van de motoren (100 tot 200 toeren per minuut voor motoren met vliegwielen vaak groter dan 1 meter) en de “rituelen” die nodig zijn om deze te starten en in bedrijf te houden, maken van deze show een evenement dat eigenlijk niet gemist zou mogen worden door iedereen die op enige manier belangstelling heeft voor technische zaken!

Het evenement vindt plaats op landgoed Gulbergen, Schoutse Vennen 15, 5674 TK te Nuenen. Op het showterrein is uiteraard gezorgd voor sanitaire voorzieningen, catering en voldoende gratis parkeergelegenheid.

Meer info op www.stationairemotoren.com

terug naar voorpagina