• Archief
Nieuwe Europese regels voor stille en zuinige banden

Nieuwe Europese regels voor stille en zuinige banden

De landen van de Europese Unie zijn het eens geworden over nieuwe regels die er vanaf 2016 voor moeten zorgen dat autobanden een grotere bijdrage leveren aan brandstofbesparing. De rolweerstand moet met 20% worden verminderd en de banden voor personenauto’s moeten 3 decibel minder lawaai voortbrengen. Welke gevolgen deze nieuwe regels hebben voor diagonaalbanden en radiaalbanden met een klassiek profiel is nog onduidelijk.

Vanaf 2012 moet elke nieuwe auto ook verplicht met een bandenspanningsmeter op het dashboard worden uitgerust. De juiste bandenspanning kan tot 10% brandstofbesparing opleveren en zorgt bovendien voor minder slijtage en betere wegligging. Uit onderzoek blijkt dat circa de helft van alle autos met onvoldoende spanning in de banden rijdt en daardoor onnodig veel brandstof verbruikt.

In samenwerking met onder andere het Ministerie van Verkeer & Waterstaat, RAI Vereniging en bandenfabrikanten lanceerde BOVAG vorige week een landelijke campagne om het gebruik van zuinige, stille en veilige banden te stimuleren. Uiteraard speelt ook bandenspanning een grote rol in de campagne ‘De Nieuwe Band’.

Bron: Bovag

terug naar voorpagina