• Archief
Slooppremie goed voor de branche, niet voor het milieu

Slooppremie goed voor de branche, niet voor het milieu

De autobranche zit er al lange tijd op te azen om ook een slooppremie in Nederland te realiseren. Maar schiet het milieu er daadwerkelijk iets mee op? Of is het enige doel de branche uit het slop te halen?

In Duitsland is de slooppremie inmiddels een succes volgens de autobranche. Eigenaren van auto van 9 jaar of ouder krijgen daar een ‘milieusubsidie’ van maar liefst 2500 euro als ze hun auto laten slopen. Opel meldt al een flinke impuls voor de verkoop van nieuwe auto’s.

Al eerder zijn er slooppremies geweest in Europa. Onderzoek toen heeft aangetoond dat het milieu er nooit veel baat bij heeft gehad. Wel heeft de auto-industrie in bijvoorbeeld Frankrijk veel (tijdelijk) profijt gehad van dergelijke acties. Nederland heeft zelf nog geen ervaring met een dergelijke regeling en doet er dus ook goed aan om een kritisch naar de ervaringen in het verleden van de omliggende landen te kijken.
Helaas is het niet zo dat nieuwe auto’s zoveel milieuvriendelijker zijn dan oudere auto’s. Uiteraard heeft de introductie van de geregelde driewegkatalysator een positieve uitwerking gehad. Verhoudingsgewijs rijden er echter bijna geen auto’s meer in Nederland rond zonder katalysator. De auto’s zonder katalysator die er nog zijn rijden bovendien gemiddeld erg weinig kilometers. Jammer genoeg zijn nieuwe auto’s de afgelopen jaren wel veel zwaarder geworden door de toevoeging van vele veiligheidsitems en niet te vergeten luxe zaken zoals airconditioning. Bovendien moeten auto’s tegenwoordig schijnbaar met onnodig sterke en daardoor onzuinige motoren worden uitgerust. Per saldo is het brandstofverbruik er in de praktijk niet veel op vooruitgegaan. Wanneer iedereen massaal de regels van het ‘nieuwe rijden’ zou toepassen is de winst voor het milieu veel groter dan welke sloopregeling ooit zou kunnen behalen.

Wellicht is het een idee om de enorme tegoeden die zijn opgepot door de (onnodig) geïnde verwijderingsbijdragen te gebruiken om gewoon alle nieuwe auto’s goedkoper te maken. O.k., de minst vervuilende nieuwe auto’s dan. Is iedereen tevreden.

terug naar voorpagina