• Archief
100 Jaar Morgan

100 Jaar Morgan

Eigenlijk kan het alleen maar in Engeland, als autobouwer 100 jaar bestaan en in al die jaren slechts een handvol modellen bouwen. Morgan bewijst dat het kan. Het familiebedrijf Morgan is in 1910 opgericht door H.F.S. Morgan (1881-1959). Zijn zoon Peter Morgan leidde het bedrijf tot zijn dood in 2003. Kleinzoon Charles Morgan leidt het bedrijf vanaf 1999.

In al die jaren is het concept nooit veranderd, een stalen chassis met een met metaal bekleed houten frame. Jaarlijks verlaten ongeveer 500 auto’s de fabriek. Al deze auto’s worden op bestelling en grotendeels met de hand gemaakt. Dit handwerk wordt geleverd door een personeelsbestand van rond de 130 medewerkers.

In het begin bestond de productie uit driewielers, deze werden met name verkocht omdat ze volgens de Engelse belastingwetgeving als motorfiets werden gezien. In 1936 volgde de eerste vierwieler, de Morgan 4/4. Dit model is nu, 73 jaar later nog in productie en daarmee het langst geproduceerde model auto ooit. In 1936 was de Morgan 4/4 voorzien van een Ford 4-cilinder motor, ook vandaag de dag is de Morgan 4/4 nog voorzien van een Ford 4-cilinder motor. Motoren heeft Morgan nooit zelf gebouwd, deze worden altijd bij andere fabrikanten ingekocht. De driewielers maakten in de regel gebruik van een V-twin motor van JAP. Ook Matchless en Anzani motoren werden wel eens gebruikt. De vier cilinders werden geleverd door onder meer Ford, Standard Motors, Triumph en Rover.

Een belangrijke ontwikkeling was de Plus 8, een Morgan met de dikke Rover 3,5 liter V8 motor. De huidige opvolger, de Aero 8, is voorzien van een V8 motor van BMW.

De huidige Morgans zijn in verschillende groottes leverbaar (langer, met onder meer 4 zitplaatsen) en breder. Ook is een aluminium carrosserie in plaats van de standaard stalen versie leverbaar.

In 2009 viert Morgan het hele jaar door feest, maar het grootste feest vindt plaats op 1 en 2 augustus tijdens het ‘Morgan Centenary Festival’ op de Cheltenham Racecourse in Engeland, waar anders?

terug naar voorpagina