• Archief
Nederlandse sloopregeling spaart youngtimers

Nederlandse sloopregeling spaart youngtimers

De kogel is nu ook in Nederland door de kerk. Het kabinet heeft gisteren besloten om ook in Nederland een sloopregeling in te voeren. In tegenstelling tot sloopregelingen in omliggende landen geldt de Nederlandse regeling alleen voor bestelauto’s.
Wie een oude bedrijfsauto inruilt voor een nieuwe kan rekenen op een bonus van 750 euro. Uiteraard moet dan wel de ingeleverde auto daadwerkelijk worden gesloopt. In twee jaar is er ongeveer 65 miljoen euro beschikbaar voor deze regeling. Dit is in grote lijnen de Nederlandse variant van de sloopregeling.
Deze beslissing is een teleurstelling voor de autobranche. “We hebben om honderd miljoen gevraagd en willen dan zelf dertig miljoen bijleggen,” legt Harald Bressers van de RAI Vereniging uit. “Nu deze plannen bekend zijn, moeten we daar nog maar eens over nadenken.”
In vergelijking met bijvoorbeeld de in Duitsland gehanteerde sloopregeling is de Nederlandse regeling een sterk afgezwakte variant. In Duitsland krijgen consumenten 2.500 euro van de staat als ze hun oude auto laten slopen en een nieuwe of zeer jonge gebruikte auto aanschaffen.
De Nederlandse plannen zijn nog niet definitief, het kabinet buigt zich vandaag over de plannen. Dan zijn nog de fracties en de coalitie aan de beurt. Pas daarna kan de minister-president het pakket aan de Kamer presenteren. Maar voor alsnog wordt er geen onterechte aanslag op het youngtimerbestand in Nederland gepleegd om de in economische moeilijkheden verkerende autobranche te hulp te schieten.

terug naar voorpagina