• Archief
Bijzondere Mini-varianten samengebracht in nieuw boek

Bijzondere Mini-varianten samengebracht in nieuw boek

Onder de naam Maximum Mini is een nieuw boek op de markt verschenen dat een must is voor de ware Mini-adepten. Auteur en freelance autojournalist Jeroen Booij (onder andere Autoweek) is enkele jaren geleden een zoektocht gestart naar alle bekende en onbekende afgeleide types van de befaamde Mini. Het resultaat van zijn vondst is gebundeld in een met ruim 500 niet eerder gepubliceerde foto’s geïllustreerd boekwerk.
Booij spoorde een aantal bijzondere Mini-derivaten op die al decennia verloren werden gewaand, waaronder een unieke Mini met carrosserie van Zagato en waarschijnlijk de enig resterende IGM Minbug. Laatstgenoemde betrof de eerste auto die werd ontworpen en gebouwd door Gordon Murray, de man achter de beroemde McLaren F1. Er zijn slechts vier exemplaren gebouwd. “Voor zijn privé-collectie zocht Murray meer dan tien jaar naar een resterend exemplaar, maar had de moed nog een Minbug te vinden inmiddels opgegeven,” geeft Booij aan. “Met chassisnummer ‘01’ was de auto die ik op een sloperij in Berkshire vond Murray’s persoonlijke auto.” Veel van de oorspronkelijke ontwerpers werden door Booij getraceerd en geïnterviewd.

Het bijzondere levensverhaal van de Mini-modellen ligt sinds kort leverbaar (ISBN: 9781845841546) en kost € 33,95. Uitgever van het 128 pagina’s tellende boek, dat 25 bij 25 cm groot is, is het Britse Veloce.

Bron: autotelegraaf

terug naar voorpagina