• Archief
Toch Nederlandse slooppremie voor personenauto’s

Toch Nederlandse slooppremie voor personenauto’s

De Nederlandse autobranche krijgt ook een sloopregeling voor oude auto’s in navolging van andere Europese landen als Duitsland, Frankrijk en Spanje.

De slooppremie wordt verkocht als milieupremie en wordt gebracht als goed nieuws voor zowel de economie als het milieu. Het idee is dat oude, vervuilende auto’s worden ingeruild voor modernere en schonere modellen. De regering trekt 65 miljoen euro uit voor de regeling en de branche zelf in eerste instantie 20 miljoen. Indien nodig kan nog tien miljoen volgen.

Autobezitters die een auto hebben van voor 1990 en krijgen 750 euro als ze deze naar de sloop brengen, mits ze een andere auto kopen van bouwjaar 2001 of nieuwer. Voor auto’s die zijn gebouwd tussen 1990 en 1995 krijgen eigenaren bij de sloop 1000 euro terug, ook hier geldt weer dat ze een nieuwer exemplaar moeten terugkopen. Voor diesels komt het bouwjaar op 2000 te liggen, wanneer een diesel van 2000 of ouder bij de sloop wordt ingeleverd kan een premie van 1000 euro in ontvangst worden genomen. Ook hier geldt weer dat er een nieuwere auto, in het geval van een diesel alleen met een roetfilter af fabriek, voor moet worden teruggekocht. Het kabinet hoopt dat 100.000 oude auto’s, potentiele youngtimers/oldtimers, van de markt verdwijnen. Het grootste aantal van deze auto komt waarschijnlijk uit de leeftijdscategorie van 1985 – 1995, een groep die nu nog 1.233.129 voertuigen telt.

terug naar voorpagina