• Archief
Het Lot van de Slapende Schoonheden

Het Lot van de Slapende Schoonheden

Zeg ‘Slapende Schoonheden’ tegen een autoliefhebber en hij weet meteen waar je het over hebt; een wereldberoemd geworden fotoserie uit begin jaren tachtig van een bijzondere collectie klassieke automobielen die zo op het oog leken weg te roesten in een Franse boerenschuur, verwaarloosd door hun eigenaar. Auto’s van beroemde merken als Bugatti, Lancia, Ferrari, Alfa Romeo, Cord en Aston Martin, die dik onder het stof hun dagen sleten, voordat ze van ellende uit elkaar zouden vallen. Velen hebben geprobeerd te achterhalen wat er de afgelopen vijfentwintig jaar met de auto’s is gebeurd. Vergaan? Vernietigd? Verkocht? Maar de sporen liepen dood. Totdat twee Nederlanders en een Duitser doorgingen waar anderen het opgaven. Dit boek vertelt op een ‘jongensboekachtige’ manier over hun drie jaar durende speurtocht naar het lot van de auto’s uit die Franse boerenschuur. Het laat het verhaal achter de collectie zien vanaf het begin in 1948, via het moment in 1983 dat de fotoserie openbaar werd gemaakt, tot die dag in 2007 waarop de auteurs spraken met de inmiddels 79-jarige eigenaar, die voor het eerst sinds 25 jaar het stilzwijgen over het lot van zijn collectie verbrak.

Roestend blik kan betoveren en ontroeren. Ard en Arnoud op de Weegh zijn met dat trekje behept. Ze proberen zoveel mogelijk wegkwijnende old timers op te sporen en ze een tweede leven te schenken. Niet door te restaureren, maar door er over te schrijven. Samen met zijn zoon Arnoud (20) schreef Op de Weegh het boek ‘Het lot van de Slapende Schoonheden’. Daarin beschrijven zij wat er is overgebleven van de zogeheten Michel Dovaz-collectie: 58 uiterst kostbare en zeldzame automobielen, waaronder liefst 21 Bugatti’s. De echte fanaten kennen die collectie van de verbijsterende ‘barnfind’ uit 1983. De wagens stonden – onttrokken aan ieders oog – weg te kwijnen onder een dikke laag stof, ten prooi aan tijd en corrosie. Verstopt in een schuur van een 19-eeuwse Franse boerderij. Tot een fotograaf het bestaan ervan onthulde.

De klassieke autowereld stond op de achterste benen van verrukking en woede tegelijk. Woede, omdat de eigenaar zulk prachtig historisch cultuurgoed blijkbaar liet wegrotten. De commotie leidde uiteindelijk tot het volledig uiteenvallen van de ‘blikken schat’. Sinds 1991 waren alle kostbare auto’s spoorloos. Ard Op de Weeegh. “Voor echte ‘Bugattisten’ niet te verkroppen. Wat heet: de echte zijn gevoelige zielen. Een beetje spinrag aan een radiator geeft ze gevoelens? dat wil je niet weten.”

Zie daar het belang van het boek van de Op de Weeghen. Van een groot deel van de auto’s hebben ze achterhaald wat er van geworden is. Het boek toont de auto’s in de staat waarin ze destijds zijn aangetroffen, en zoals ze nu zijn. Een schier onmogelijke taak, waarin velen voor hen faalden. Hun onlangs verschenen boek is daarom al bijna toe aan een herdruk. In juni zal het in Engeland en Duitsland verschijnen.

Het boek is onder andere te vinden bij www.autoboek.nl

Bron: Tubantia / Autoboek.nl

terug naar voorpagina