• Archief
Kip Caravans bestaat 75 jaar

Kip Caravans bestaat 75 jaar

In 1947 richtte Jan Kip Kip Caravans op. De Hoogeveener bouwde eerst zelf een kleine wagen, en gaf de ‘caravans’ namen als Kuiken en Krielkip. De verkoop van de zelfgebouwde caravans liep goed, waardoor Kip Caravans in 1962 verhuisde van de Coevorderderstraatweg naar de A.G. Bellstraat in Hoogeveen. In dit grotere pand is het bedrijf tegenwoordig nog gevestigd. In 1964 verkocht Jan Kip zijn aandelen aan het Amerikaanse bedrijf Boise Cascade, dat zorgde voor stijgende verkoopaantallen. In 1971 werd er een jaarproductie van 10.000 stuks bereikt. In de jaren 80 begon ook de export naar Duitsland. De Duitse caravanmarkt stortte later totaal in waardoor hiermee gestopt werd. De recessie die daarop volgde werd grotendeels overleefd door steun van de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij.

Na diverse ups en downs richtte Kip Caravans zich vanaf 1982 voornamelijk op het bouwen van karakteristieke, technisch hoogwaardige caravans. Hierdoor was een prijsverhoging van de caravans nodig, waardoor de afzet daalde tot tussen de 1000 en 1500 caravans per jaar. In 1993 sloot Kip Caravans zich aan bij het Europese H2, later Tirus geheten. Dit was een belangrijke speler op de internationale caravan- en campermarkt. In 1997 ontving Kip Caravans de Innovatieprijs.

Op 7 november 2007 werd het moederbedrijf failliet verklaard. Op 30 november van dezelfde jaar werd bekend dat het management er in geslaagd is de financiering voor een zelfstandige doorstart rond te krijgen. Dit maakte het mogelijk dat er ook vandaag de dag nog Kip Caravans in Hoogeveen worden gebouwd en dat de bijzonder mijlpaal van 75 caravanbouw is gehaald.

Bron: wikipedia / OldtimerNieuws

terug naar voorpagina