• Archief
Aantal diefstallen oudere auto’s flink toegenomen

Aantal diefstallen oudere auto’s flink toegenomen

De diefstal van oude auto’s, waaronder oldtimers, blijkt de afgelopen jaren explosief te zijn gestegen. De oude auto’s zijn relatief eenvoudig te stelen doordat ze geen startonderbreker hebben. Dit bericht bracht de Telegraaf gisteren naar buiten. De krant haalt deze informatie uit een analyse van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit waaruit blijkt dat de diefstal van het aantal personenauto’s ouder dan 21 jaar ten opzichte van het jaar 2000 is verdubbeld. Verdwenen er in 2000 nog 237 rijdende monumenten, vorig jaar was dit aantal gestegen tot 596. De meest gestolen oudere auto’s zijn Volkwagen Golf, Opel Kadett en Opel Corsa.

Maar ook oude Mercedessen, BMW’s en Porsches zijn zeer in trek bij criminelen. Oude Citroëns en Volvo’s vallen ook in de smaak bij de autodieven. Opvallend is dat de oude auto’s minder vaak worden teruggevonden dan de jongere generatie. Het terugvindpercentage bij de oude auto’s is 47,1 procent, terwijl van moderne auto’s gemiddeld 55,9 procent terugkomt.

De analyse van het LIV is gemaakt op verzoek van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc), die meer inzicht wilde verkrijgen in de opvallende stijging van de oude gedienden. In een toelichting zegt AVc-directeur Guus Wesselink: “Het gaat om een klein deel van de totale diefstallast, maar het blijven nare gebeurtenissen voor de mensen, zeker als je bedenkt dat de meeste van die auto’s niet tegen diefstal zijn verzekerd. Het blijft dus oppassen voor de eigenaren. Startonderbrekers zitten er niet in, dus ze zijn ook nog extra kwetsbaar. Je zou denken dat er veel worden teruggevonden, ervan uitgaande dat het om joyriding of ander gelegenheidsgebruik zou gaan, maar het terugvindpercentage is best laag. Dat betekent dat de auto’s compleet worden geëxporteerd of dat de onderdelen de handel in gaan.”

terug naar voorpagina