• Archief
Geen Europees kenteken op komst

Geen Europees kenteken op komst

Enkele media melden afgelopen weekend dat met de komst van een Europees kenteken het invoeren van een auto uit een ander EU-land veel gemakkelijker is geworden. Het genoemde certificaat van overeenstemming (CVO) is echter geen Europees kenteken, maar een bewijs van typegoedkeuring. Overigens hanteert de RDW al enkele jaren een snelle procedure bij het invoeren van een voertuig.

Sinds 1 mei 2009 is de nieuwe Regeling voertuigen van kracht. Dit verandert niets aan de procedure voor het invoeren van een voertuig uit het buitenland. Als een auto een kenteken uit dat andere EU-land heeft, dan moet dat kentekenbewijs bij de invoer in Nederland aan de RDW overlegd worden. Heeft de auto geen buitenlands kenteken, dan kan een Nederlands kenteken verkregen worden met het genoemde certificaat van overeenstemming. Dit document bestaat sinds 1998 voor Europees typegoedgekeurde personenauto’s en motorfietsen. Sinds 1 mei 2009 is het er ook voor bedrijfswagens en aanhangwagens.

Nieuw is dat sinds 1 mei 2009 ook een Nederlands kenteken afgegeven kan worden op basis van een individueel goedkeuringscertificaat (IGC). Dit document, dat zowel door de RDW als door een buitenlandse RDW kan worden afgegeven, toont aan dat een buitenlands voertuig dat individueel is goedgekeurd (dus zonder typegoedkeuring), toch aan alle wettelijke toelatingseisen voldoet. Zulke voertuigen zijn meestal op maat gebouwde bedrijfswagens, aanhangwagens en zelfbouwvoertuigen. Natuurlijk kan met een door de RDW afgegeven IGC ook in een ander EU-land een kenteken worden aangevraagd.

Bron: RDW

terug naar voorpagina