• Archief
Met een Renault 16 gratis naar de Kunsthal

Met een Renault 16 gratis naar de Kunsthal

Met het werk La Benedizione della Macchina won kunstenares Yvonne Dröge Wendel in 1994 de tweede prijs van de Prix de Rome. In een oude Renault 16 TL reisde ze, net als de Prix-winnaars in de negentiende eeuw, van Amsterdam naar Rome. Haar doel: de auto laten zegenen door de paus. De technische mankementen van de auto bepaalden het verloop van de reis en eisten alle aandacht op van de kunstenares. Zij werd daardoor belemmerd het prachtige Toscaanse landschap te bestuderen, zoals kunstenaars dat in het verleden tijdens hun reizen naar Italië wel hadden gedaan. Niet de natuur, maar de auto werd Dröge Wendels object van studie.

De originele ruimtelijke opstelling met de Renault 16 zoals deze in 1994 aan de jury van de Prix de Rome werd getoond, is nu voor het eerst opnieuw tentoongesteld in de Kunsthal. Bezoekers kunnen plaatsnemen in het voertuig en het werk vanuit de passagiersstoelen beleven. Routekaarten beschrijven de reis die Dröge Wendel heeft
afgelegd.

Renault 16 rijders gratis entree
Omdat de originele Renault 16 waarmee Dröge Wendel de autorit maakte niet meer voor handen is, deed zij samen met de Kunsthal een verzoek op Renaultbezitters in en buiten Nederland. Uiteindelijk stelde Koning Auto Andijk een exemplaar ter beschikking. Als dank voor alle tips die zijn binnen gekomen, geeft de Kunsthal op zaterdag 16 mei gratis entree voor twee personen aan Renault 16 rijders op vertoon
van hun kentekenbewijs.

‘200 jaar Prix de Rome’ is nog tot en met 1 juni 2009 te zien. Tweede Pinksterdag is de Kunsthal geopend van 11.00 – 17.00 uur. Meer info: www.kunsthal.nl

terug naar voorpagina