• Archief
175 jaar auto op Nederlandse wegen

175 jaar auto op Nederlandse wegen

Het is dit jaar al weer meer dan 175 jaar geleden dat er voor het eerst een auto over de Nederlandse wegen reed. De Groningse Sibrandus Stratingh had de primeur.

Sibrandus Stratingh was hoogleraar en uitvinder (1785 – 1841). Hij groeide op bij zijn oom die apotheker in Groningen was en ging hier naar de Latijnse school. Op 13-jarige leeftijd begon hij met studeren op de Groningse universiteit, destijds Academie geheten. Uiteindelijk werd hij in 1824 hoogleraar (algemene, toegepaste en farmaceutische) scheikunde aan de Rijksuniversiteit van Groningen.

Waarschijnlijk was Stratingh de eerste die in Nederland een voertuig met een motor (stoom in dit geval) bestuurde. Dit gebeurde al op 22 maart 1834, toen hij en zijn assistent, de Duitse instrumentmaker Christopher Becker de eerste “autorit” door de straten van Groningen maakten. Op 3 november 1835 maakte hij een tweede rit, van Groningen naar De Punt (een afstand van zo’n 20 kilometer). Kennelijk verliep de tocht zonder problemen. Een aantal nieuwsberichten getuigen van deze avonturen. Stratingh kreeg van de toenmalige koning Willem I een aanmoedigingspremie van 600 gulden. De koning wenste op de hoogte gehouden te worden van de uitvindingen van Stratingh en bracht hem in 1837 een bezoek.

Later zou Stratingh ook een elektrovoertuigje bouwen, deze bestaat nog steeds. Waarschijnlijk is dit het eerste elektrisch aangedreven voertuig ter wereld.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

terug naar voorpagina