• Archief
Eerste Nederlandse elektrische auto al rond 1835 gebouwd

Eerste Nederlandse elektrische auto al rond 1835 gebouwd

Het kabinet wil maar liefst 65 miljoen euro uittrekken voor het op de kaart zetten van de elektrische auto in Nederland. De ideeën zijn echter niet nieuw. De komende tijd staan bij OldtimerNieuws een aantal elektrische voorbeelden uit het verleden weer even in de schijnwerpers.

Kort geleden was op OldtimerNieuws te lezen hoe de Groningse Sibrandus Stratingh al in 1834 met een stoomvoertuig door Groningen reed. Maar naast stoomvoertuigen was Stratingh ook druk aan de slag met elektromagnetisme. Voortbouwend op de natuurkundige principes van de Engelsman Michael Faraday maakte Stratingh samen met zijn instrumentmaker Becker een elektromagnetisch wagentje, dat als voorloper van de elektrische auto kan worden beschouwd en wellicht wel de eerste elektrische auto(otje) ter wereld was.

Helaas heeft Stratingh zijn proeven met elektromagnetische voertuigen niet tot concrete resultaten kunnen brengen omdat hij op 15 februari 1841 plotseling overleed zonder dat hij het project had afgerond. Het elektromagnetisch karretje is bewaard gebleven.

terug naar voorpagina