• Archief
75 jaar Traction Avant groots gevierd

75 jaar Traction Avant groots gevierd

De Traction Avant is ontworpen door de heer André Lefebvre, die na een korte periode als autocoureur in 1933 bij Citroën in dienst trad. Overigens was hij niet alleen verantwoordelijk voor de revolutionaire Traction Avant, maar later ook voor de wereldberoemde modellen als de 2CV (de lelijke eend) en de DS (de snoek).

Op 24 maart 1934 was het dan zover en kon de oldtimer Traction Avant aan een groep dealers worden getoond. Nog geen vier weken laten mochten autojournalisten voor het eerst met de Traction Avant de weg op. Zij waren het er unaniem over eens dat het om een revolutionaire auto met een uitstekende wegligging ging. Het was voor het eerst dat een fabrikant een serieproductie auto op de weg bracht die over voorwielaandrijving beschikte. Ook het publiek smulde van de nieuwe Citroën en in de eerste week van mei meldde de eerste koper zich.

Het einde van de Traction Avant kwam inzicht en op 25 juli 1957 ging de laatste Traction Avant in Parijs de fabriek uit. In totaal werden in ruim 20 jaar ongeveer 750.000 Traction Avants gebouwd en werden er meer dan 13.000 exemplaren naar Nederland geëxporteerd. Naar schatting rijden er in Nederland nog steeds een kleine 2000 stuks rond.

De Traction Avant bestaat in 2009 75 jaar. Om het jubileum te vieren met andere Traction Avant liefhebbers is er een internationale bijeenkomst in het Franse plaatsje Arras. Daar zal op 10, 11, 12, en 13 juli het grootse evenement plaats vinden. Internationaal komen er circa 1000 Traction Avants uit 17 verschillende landen. Na Frankrijk (286) komen de meeste equipes uit Nederland (175).

Een voor de gelegenheid gecreëerd museum met daarin 75 Tractions, afkomstig van de drie productielocaties, films uit de tijd, voordrachten, een defilé van alle modellen (1934-1957), attracties voor de deelnemers (m/v), een onderdelenbeurs, een ontvangst op de schitterende pleinen van Arras, zorgen ervoor dat de vier dagen hét Traction evenement van 2009 zal worden en zeker een van de meest gedenkwaardige bijeenkomsten die ooit rondom de Traction zijn georganiseerd. De Traction liefhebber brengen tijdens deze 75 uur brengen ook hulde aan een buitengewone man: François Lecot. Daarom wordt de uitdaging opnieuw gedaan om gedurende 75 uur een Traction non-stop te laten rijden op bio-brandstof. Dit verklaart meteen de naam van het evenement: 75 Uren voor 75 Jaar Citroën Traction Avant.

Meer informatie is te vinden op: www.75heurespour75ans.com

terug naar voorpagina