• Archief
Detroit Electric was zijn tijd ver vooruit

Detroit Electric was zijn tijd ver vooruit

Het kabinet wil maar liefst 65 miljoen euro uittrekken voor het op de kaart zetten van de elektrische auto in Nederland. De ideeën zijn echter niet nieuw. De komende tijd staan bij OldtimerNieuws een aantal elektrische voorbeelden uit het verleden weer even in de schijnwerpers.

Ook in de Verenigde Staten had men aandacht voor de elektrische auto. Er was zelfs een bedrijf dat er in slaagde 1000 tot 2000 elektrische auto’s per jaar te verkopen: Detroit Electric. Detroit Electric ontstond in 1907, als een voortvloeisel uit de Anderson Carriage Company. De auto’s werden aangedreven door een elektromotor, gevoed door lood-accu’s. Vanaf 1911 was er tegen meerprijs zelfs een nikkel-ijzer accu beschikbaar. Tijdens een onafhankelijke test werd in die dagen een actieradius gemeten van maar liefst 340 kilometer, daar kunnen zelfs de huidige elektrische auto’s nog een voorbeeld aan nemen. Bedenk daarbij wel dat de topsnelheid op slechts 30 kilometer per uur lag. In die dagen was dat nog acceptabel, veelal kon er toch niet veel harder worden gereden omdat de wegen dat gewoon niet toestonden.

Doordat tijdens de Eerste Wereldoorlog de prijzen van de benzine flink steeg kon Detroit Electric flinke verkoopcijfers noteren. Toch bleef het merk last houden van het imago dat de auto’s alleen door vrouwen en psychiaters werden gekocht. Een belangrijke reden daarvoor was dat de auto’s relatief simpel te berijden waren. Vrouwen hoefden immers niet het zware start ritueel met de slinger uit te voeren.
De sterke opkomst van de verbrandingsmotoren in de auto verdrong de elektrische auto naar de achtergrond en in 1939 viel het doek voor Detroit Electric.

Toch stopt het verhaal niet in 1939, want aan het einde van 2009 moet er weer een betaalbare elektrische auto op de markt komen onder de merknaam Detroit Electric. Helaas wordt alleen de naam opnieuw gebruikt en is er buiten dat geen enkele historische band met de Detroit Electric auto’s van weleer.

terug naar voorpagina