• Archief
Elektrisch auto als eerste door de 100 km/u barrière

Elektrisch auto als eerste door de 100 km/u barrière

Het kabinet wil maar liefst 65 miljoen euro uittrekken voor het op de kaart zetten van de elektrische auto in Nederland. De ideeën zijn echter niet nieuw. De komende tijd staan bij OldtimerNieuws een aantal elektrische voorbeelden uit het verleden weer even in de schijnwerpers.

De auto was de eerste in de geschiedenis die de barrière van 100 km/u doorbrak was een elektrisch aangedreven auto. De auto had Michelin banden (dat was toen nog niet gebruikelijk) en had de vorm van een torpedo (wellicht de eerste aerodyamische auto) en haalde in april 1899 het record in Achères. Jenatzy reed 105,882 km/u en verpulverde daarmee het record van de graaf Gaston de Chasseloup-Laubat, 92,78 km/u gevestigd op 4 maart 1899.

Jenatzy, die naar Parijs was gegaan om ingenieur te worden interesseerde zich voor elektriciteit en in het bijzonder voor elektrische aandrijving. Hij zette een fabriekje op dat elektrische bestelwagens produceerde.

ZIjn recordauto was gemaakt door de carrosserieontwerper Rothschild in partinium (een legering van aluminium, wolfraam en gewalst magnesium).

De auto bestaat nog altijd en staat in het Musée de l’Automobile in Compiègne (Frankrijk).

bron: wikipedia

terug naar voorpagina