• Archief
Lagonda meer dan een Aston Martin

Lagonda meer dan een Aston Martin

Lagonda is een merk wat bij de meeste autoliefhebbers als merk nog wel bekend. Maar hoe zat het ook al weer. OldtimerNieuws neemt je weer even mee terug in de tijd.

Het bedrijf Lagonda Engineering Co. werd in 1906 opgericht door de Amerikaanse ondernemer Wilbur Gunn, in het Engelse Staines (Middlesex). De naam Lagonda was geïnspireerd op de naam van een rivier vlak bij de geboortestad van Gunn, Springfield in de Verenigde Staten.

Gunn bouwde eerst motorfietsen met De Dion-, MMC- en Minerva-motoren. Vanaf 1907 komen de bekende Lagonda-driewielers en auto’s.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog produceerde het bedrijf artilleriehulzen. In 1935 won de Lagonda 45MR de 24 uur van Le Mans. Het duo John Hindmarsh en Louis Fontes kwam als eerste over de finish en doorbrak daarmee de hegomonie van Alfa Romeo. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Lagonda flamethrower geproduceerd. Dit was een gepantserde wagen met een vlammenweper.

Lagonda werd in 1947 verkocht aan David Brown, die het bij het eveneens door hem gekochte Aston Martin voegde. Tot 1965 werd Lagonda als aparte merknaam gebruikt. De laatste auto van dit merk was de Lagonda Rapide. Hier werden er slechts 55 van gemaakt.

In 1976 komt de naam Lagonda weer terug als de Aston Martin Lagonda op de markt wordt gebracht. Dit was een vierdeurs sedan met een voor Aston Martin, en niet alleen voor Aston Martin, compleet nieuwe en afwijkende vormgeving.

Vorig jaar maakte Aston Martin bekend de naam Lagonda weer van stal te willen halen.

terug naar voorpagina