• Archief
Opel Kadett Strolch, een vergeten prototype herleeft

Opel Kadett Strolch, een vergeten prototype herleeft

Ondanks zijn onzekere toekomst vond Opel toch nog geld om te investeren in het verleden, door een “vergeten” prototype uit de jaren ’30 te restaureren.

Nu zijn verre nazaat Astra bijna klaar is voor een nieuwe modelgeneratie haalt Opel een bijzondere versie van de allereerste Kadett van onder het stof. Voor de Kadett van de jaren ’30 waren namelijk plannen van een merkwaardige roadsterversie: de Strolch (zwerver). Het prototype dat daarvoor is gebouwd, werd onlangs door de oldtimerafdeling van Opel gerestaureerd. Ze bestudeerden daarvoor documenten van destijds. Het staaltekort als gevolg van de oorlog dwong de directie destijds om het project op te geven en ook later is het nooit meer tot serieproductie gekomen.

Hoewel de stekker er dus vroegtijdig was uitgetrokken, was de Opel Kadett Strolch een prototype dat erg dicht bij massaproductie stond. Zo was er al een brochure klaar die technische informatie gaf: de auto had een 1,1-litermotor met 23 pk, een manuele drieversnellingsbak en een topsnelheid van 98 km/h. Het is niet bekend hoeveel prototypes destijds werden gebouwd, maar geen enkel bleef bewaard. Vandaag herleeft de 3,62 meter korte roadster echter weer dankzij het werk van de Opel-experts die zich hebben gebaseerd op teruggevonden archiefstukken. Door onderdelen te gebruiken van een Kadett uit 1938 en andere onderdelen zelf te maken konden ze de Strolch weer tot leven wekken.

Het was blijkbaar geen gemakkelijke taak, vooral niet voor wat betreft het dak, bij gebrek aan gedetailleerde plannen. Ook de correcte kleurkeuze was moeilijk aangezien er van de oorspronkelijke auto’s enkel zwart-witfoto’s bestonden. Het resultaat van alle arbeid is toch een bijzonder autootje geworden. Hij rijdt nu rond en zal later worden ingezet in oldtimerrally’s, zoals de “Oldtimer Grand Prix” die van 7 tot 9 augusutus plaats vindt op de Nürburgring (Duitsland).

Bron: Autogids.be

terug naar voorpagina