• Archief
Nog meer Amerikaanse auto’s naar de sloop

Nog meer Amerikaanse auto’s naar de sloop

De Amerikaanse Senaat heeft afgelopen donderdag ingestemd met extra geld voor de sloopregeling voor oude, energieslurpende auto’s. Twee miljard dollar uit het fonds om de economie uit het slop te trekken, wordt toegevoegd aan de pot voor de sloopregeling, die het ‘cash-for-clunkers’ programma wordt genoemd.

Het Huis van Afgevaardigden stemde vrijdag al in met de maatregel die de duur van het succesvolle programma verlengt. Oorspronkelijk had de overheid 1 miljard dollar beschikbaar gesteld voor de regeling, waarbij Amerikanen tot 4500 dollar terug kunnen krijgen voor hun oude auto als ze een nieuwe, zuinigere auto kopen. Dat bedrag was binnen een week zo goed als op, toen Amerikanen 200.000 nieuwe auto’s kochten.

Om voor de regeling in aanmerking te komen, moet de auto minstens een jaar op naam van de eigenaar staan en een verbruik van meer dan 1 op 7 hebben. Het nieuwe exemplaar moet uiteraard aanzienlijk minder verbruiken. De ingeleverde auto’s moeten worden gesloopt. Op deze manier zullen er ongetwijfeld veel toekomstige klassiekers, met typische Amerikaanse dikke V8 motoren, vroegtijdig aan hun einde komen.

De sloopregeling werd ingevoerd naar Europees voorbeeld. Naar verwachting ondertekent de Amerikaanse president Barack Obama de verlenging spoedig. Het staatshoofd verwelkomde het aannemen van de maatregel.

terug naar voorpagina