• Archief
Veiling oldtimers Zwitsers autokerkhof

Veiling oldtimers Zwitsers autokerkhof

Een sloperij met meer dan 500 klassieke auto’s in het Zwitserse Kaufdorf loopt gevaar geruimd te worden. De overheid wil de grond zuiveren en verdere lekkage van vloeistoffen uit de auto’s voorkomen. De lokale bevolking wil de vergroeiing van auto’s en natuur juist intact laten omdat restauratie van de auto’s toch al niet meer mogelijk is. Daarvoor zijn de meeste te ver vergaan.

De auto’s – BMW’s, Audi’s, Jaguars en vele andere – zijn verzameld door een autohandelaar die de modellen opkocht voor onderdelen, maar nooit tot slopen is overgegaan. Na zijn pensioen nam zijn zoon de zaak over maar liet de klassiekers onaangeroerd. Enkele daarvan stammen zelfs uit de jaren dertig van de vorige eeuw.

Nu wil de Zwitserse overheid dat alle wrakken verwijderd worden om de grond te kunnen reinigen en bestraten. De eigenaar is bereid de meer recente modellen te verwijderen. Het deel waar de echte klassiekers staan, wil hij echter onder geen voorwaarde ontruimen. Volgens voorstanders zijn er inmiddels zeldzame bomen en mossoorten in en om de auto’s gegroeid.

HLN

Een eerdere poging van de gemeente om Messerlite te dwingen de wrakken te verkopen is mislukt. Hij vroeg toen namelijk 790.000 euro voor de hele verzameling maar op dat bod heeft niemand gereageerd. De gemeente geeft hem nu nog één kans de oldtimers te verkopen voordat overgegaan wordt tot gedwongen ontruiming van het terrein.

Veilinghuis Oldtimer Galerie Toffen biedt de auto’s op 19 september te koop aan tijdens een veiling en zonder minimum prijzen. In de lijst zijn zeven Borgwards, vier Auto Union 1000 SP en elf DKW’s te vinden. Ook een Alfa Romeo 1900 en een Ferrari 250 GTE 2+2 staan te koop. Er is tot 12 september een kans deze unieke combinatie van auto en natuur te bekijken, daarna volgt de schoonmaak van het terrein.

terug naar voorpagina