• Archief
Historie Audi rallysport nu in eigen museum

Historie Audi rallysport nu in eigen museum

gelegenheid hiervan biedt het merk in het museum Mobile (Ingolstadt) een terugblik op het tijdperk in de rallysport waarin Audi zijn grootste successen behaalde.

De tot de verbeelding sprekende rallyauto’s uit de groep-B-tijd van 1983 tot en met 1986 staan centraal tijdens een tentoonstelling die nog tot en met 31 oktober loopt. Er staan in totaal twaalf rallyauto’s uit die periode in het museum.

De Audi quattro rally A1 groep B uit 1983 (340 pk) is bij het binnenkomen van het museum het eerste model dat wordt getoond. Met deze zogeheten ‘oer-quattro’ maakte de snelle Française Michèle Mouton furore. In 1983 werd de ‘vliegende Fin’ Hannu Mikkola met deze auto wereldkampioen.

Daarna volgt de Audi quattro rally A2 groep B uit 1984 (360 pk), waarmee de Zweed Stig Blomqvist in 1984 de wereldtitel won, terwijl Audi wereldkampioen bij de merken werd. Het volgende model is de Audi Sport quattro rally groep B uit 1984 (420 pk), die vanwege zijn verkorte wielbasis ook wel ‘de korte’ werd genoemd. Natuurlijk ontbreekt ook de legendarische Audi Sport quattro S1 groep B (476 pk) – het ultieme evolutiemodel uit het groep-B-tijdperk – niet.

Hoewel de huidige World Rally Cars (WRC’s) sneller zijn, spreekt het groep-B-tijdperk voor rallyliefhebbers nog steeds het meest tot de verbeelding. Het was de tijd waarin (bijna) alles mocht. Het groep-B-reglement, dat fabrikanten bij de constructie van hun rallyauto’s meer vrijheden toestond dan ooit tevoren, werd in 1983 van kracht.

Van de liberale regels werd op grote schaal gebruik gemaakt: krachtige motoren met vermogens van dik boven de 500 pk zorgden ervoor dat de auto’s in minder dan drie seconden van 0 tot 100 km/h konden accelereren. Alleen met grote vleugels en spoilers konden de bolides nog op de weg worden gehouden.

Een gebrek aan veiligheidsbesef van de organisatoren en de steeds krachtiger wordende auto’s leidden echter uiteindelijk ook tot tragische ongevallen. Zo kwam er in 1986 een einde aan het groep-B-tijdperk, een periode die de rallysport sterk heeft beïnvloed. Het Audi-museum Mobile bevindt zich bij het hoofdkwartier van Audi AG in Ingolstadt en is zeven dagen per week geopend van 9.00 tot 18.00 uur.

Bron: HLN

terug naar voorpagina