• Archief
Zwarte weduwe in Amerikaanse oldtimers

Zwarte weduwe in Amerikaanse oldtimers

De import van oldtimers uit de VS blijkt een perfect kanaal voor deze giftige spin om bij ons voet aan wal te krijgen. De zwarte weduwe (Latrodectus, met poten zowat 4 centimeter lang) nestelt zich in België. Dat meldt de Arachnologische Vereniging Arabel. ‘We hebben onlangs negen volwassen vrouwelijke spinnen en negen cocons, goed voor zowat honderd eitjes, gevonden’, vertelt Koen Van Keer van Arabel. ‘Ze werden aangetroffen op twee oldtimers. Het blijkt dat de beestjes België bereiken via de import van de oldtimers. De auto’s staan jarenlang in de VS en worden dan op de boot naar Antwerpen gezet, de spinnen incluis. Zwarte weduwen maken een speciaal web dat perfect past onder het chassis van een wagen.’

‘Werknemers uit de sector bevestigen dat ze de spinnen aantreffen, maar voegen eraan toe dat het stilgehouden wordt, uit vrees voor een slecht imago’, zegt Van Keer. Gelijkluidende berichten komen uit Nederland, Duitsland en Noorwegen.

Een gezonde volwassene overleeft een beet van de spin wel, maar voor kinderen, ouderen en mensen met hartproblemen kan de beet dodelijk zijn. Let dus een beetje op als u de zojuist u de Verenigde Staten aangekomen openmaakt en de felbegeerde oldtimer eruit haalt…..

DS

terug naar voorpagina