• Archief
Oldtimerbus herleeft op Open Monumentendagen 12 en 13 september

Oldtimerbus herleeft op Open Monumentendagen 12 en 13 september

Oldtimer autobussen geven de Open Monumentendagen 2009 in verschillende steden een extra dimensie. Nostalgische bussen van verdwenen bedrijven, die ooit hun diensten verleenden voor de inwoners van stad en streek, komen op 12 en 13 september opnieuw op straat. De rijdende monumenten vervoeren bezoekers van de Open Monumentendagen naar de verschillende locaties.

Met de aanwezige oldtimerautobussen herleven oude tijden in Amersfoort, Haarlem, s’-Hertogenbosch, Breda en Delft. De lange versnellingspook, de ronkende motor, de geur van de bekleding, het geluid van openende en sluitende deuren, brengen de passagiers terug naar de tijd dat het stads- en streekvervoer zo’n grote rol speelde in het dagelijks leven van de naoorlogse wederopbouwperiode. Met de bus naar de stad, het werk, de middelbare school, familie…
Deze oldtimers zouden roemloos zijn gesneuveld op het slagveld van sloperijen als de vrijwilligers van de Stichting Veteraan Autobussen daar geen stokje voor hadden gestoken. Zij speurden naar ‘afgedankt’ materieel met als doel om dit ‘mobiel erfgoed’ te behouden, te conserveren en te restaureren en zoveel mogelijk rijdend te tonen.

Het oude materieel komt nog meer tot leven door herinneringen en anekdotes. De Stichting Veteraan Autobussen zoekt naar belevenissen waarin de Amersfoortse, Haarlemse, Bossche, Bredase of Delftse stads- of streekbus een rol speelt. Iedereen (passagier, controleur, chauffeur of wie ook maar herinneringen heeft) kan zijn of haar eigen verhaal kwijt. Ook zijn oude ritkaarten, foto’s, et cetera, welkom om de historie van de Nederlandse bus verder te verrijken.

Voor foto’s, herinneringen, het inzenden van verhalen, het raadplegen van de dienstregeling op de Open Monumentendagen of algemene informatie over Veteraan Autobussen kan men terecht op www.toenwasdebusheelgewoon.nl.

terug naar voorpagina