• Archief
Opel Kadett wijst de weg voor de Chevrolet Volt

Opel Kadett wijst de weg voor de Chevrolet Volt

Het kabinet wil maar liefst 65 miljoen euro uittrekken voor het op de kaart zetten van de elektrische auto in Nederland. De ideeën zijn echter niet nieuw. De komende tijd staan bij OldtimerNieuws een aantal elektrische voorbeelden uit het verleden weer even in de schijnwerpers.

De gedachte dat de Chevrolet Volt voor General Motors een geheel nieuw concept is, is niet helemaal waar. In 1968 introduceerde General Motors het Stir-Lec concept. Een elektrisch aangedreven Opel B Kadett die dankzij een Stirlingmotor op helium zelf elektrische energie kon op wekken voor de accu’s en elektromotor. Het principe komt overeen met de huidige aandrijving die in de Chevrolet Volt wordt toegepast. ‘Een motor die alleen dient om elektrische energie op te wekken voor het aandrijven van de elektromotor’.

Jammer genoeg kwam de Stir-Lec 1, zoals het project heette, nooit verder dan de tekentafel. Er is dan ook nooit meer iets gehoord van dit opmerkelijke initiatief van GM. Nooit? In ieder geval niet tot de naam Chevrolet Volt werd genoemd….

terug naar voorpagina