• Archief
MGB uit 1972 herboren als elektrische oldtimer

MGB uit 1972 herboren als elektrische oldtimer

Een groepje van 15 studenten van de Universiteit van South Carolina in de Verenigde Staten hebben in een periode van 18 maanden een MGB Roadster uit 1972 omgebouwd tot een elektrische auto. De auto werd gedoneerd door hun docent elektrotechniek, Roger Dougal, die de auto in 1984 kocht voor deze transformatie. Voornaamste doel van het project is om te kijken hoe er op kosten bespaard kan worden.

De studenten hebben de benzinemotor uit de MGB verwijderd en deze vervangen door een elektromotor. Ook hebben ze de cardanas vervangen. Honderd supercondensatoren voorzien de wagen vanuit de achterbak van energie; later moet hier een lithium-ion batterij bij komen om de actieradius van het voertuig te vergroten. Naast dit alles heeft de wagen ook een compleet vernieuwd elektrisch systeem.

Het is de bedoeling dat de koplampen van de MGB vervangen worden door LED-lampen en ook krijgt de auto een andere voorruit en een nieuwe verflaag.

In totaal hebben docent en studenten circa 10.000 dollar (ruim 6.800 euro) aan onderdelen besteed voor de verbouwing van de MGB. Volgens Dougal hebben ze met het project aangetoond dat de bouw van elektrische voertuigen met de hedendaagse technieken niet alleen goed haalbaar is, maar ook betaalbaar. Wel moet er nog gezocht worden naar een oplossing om het totaalgewicht van elektrische voertuigen omlaag te brengen. Wordt dit de oldtimer van de toekomst?

Bron: Technische Weekblad

terug naar voorpagina