• Archief
Meer betalen voor parkeren oldtimers in Amsterdam

Meer betalen voor parkeren oldtimers in Amsterdam

De gemeente Amsterdam wil dat oude auto’s vijftig procent meer parkeerkosten betalen dan ‘schone’ of normale auto’s. De VVD is faliekant tegen. Dat meldt de Telegraaf op haar website.

“Dat betekent dat wanneer je een benzineauto hebt van voor 1990, of een diesel zonder roetfilter, je in het centrum het astronomisch uurtarief van 7,50 euro zou moeten betalen en in de omliggende buurten 6 euro per uur”, briest VVD-raadslid Robert Flos. “Wie een ‘schone’ auto rijdt, zoals een hybride, elektrische auto, of op waterstof krijgt 50 procent korting ten opzichte van het normale tarief of kan zelfs gratis parkeren.”

Het experiment moet in 2011 van start gaan. Door de kentekens in te toetsen bij de parkeerautomaat en die te koppelen aan de database voor de Rijksdienst voor het Wegverkeer kan gecontroleerd worden welk type auto parkeert. ‘Gewone’ auto’s zouden de nu geldende tarieven moeten betalen van maximaal vijf euro per uur in het centrum.

“Onlangs bleek dat Amsterdam op Londen na de duurste parkeerstad van de wereld is. Als deze plannen doorgaan is Amsterdam definitief topstad in de wereld, maar dan op het gebied van parkeertarieven. Dat is een volstrekt absurd en asociaal plan”, aldus het VVD-raadslid. Differentiatie van parkeertarieven naar milieukenmerken heet het plan officieel en het maakt deel uit van het pakket maatregelen om de luchtkwaliteit in de hoofdstad te verbeteren.

Omdat de gemeente geen middelen heeft de parkeertarieven op basis van milieuvoorwaarden aan te passen, gaat minister Cramer (Milieu) de wet aanpassen om de gemeente die mogelijkheid te geven. Behalve Amsterdam gaan nog zes andere grote steden experimenteren met parkeertarieven naar rato van ouderdom van het wagenpark. De VVD gaat binnenkort een motie indienen waarbij oude auto’s niet meer betalen, maar schone auto’s wel beloond worden.

terug naar voorpagina