• Archief
Hoge bijtelling youngtimers van de baan

Hoge bijtelling youngtimers van de baan

Eindelijk, Ernst Cramer (ChristenUnie) is om! Cramer is de indiener van een onzalige wetswijziging waardoor 15 à 25 jaar oude zakenauto’s (youngtimers) onbetaalbaar zouden worden. Maar Cramer heeft het licht gezien en wil zijn voorstel nu terugschroeven.

Verantwoordelijk voor deze ommezwaai is de Zeister IT-ondernemer Wouter van Embden, die later steun kreeg van Mercedes-Benz youngtimer-handelaar Han Terneldeli uit Etten-Leur.

Van Embden is zelf een mooi voorbeeld van hoe een wetswijziging verkeerd kan uitpakken. Hij zou zelf zwaar gedupeerd worden door de regeling die per 1 januari aanstaande zou ingaan. Van Embden kocht een 15-jaar oude BMW op zijn bedrijf Corporate IP met een dagwaarde van 2500 euro, maar met een oorspronkelijke nieuwwaarde van zo’n 77 mille.

Cramer’s plan hield in dat de bijtelling van de youngtimer niet langer over die lage dagwaarde, maar over de oorspronkelijke cataloguswaarde zou gaan. In het gevalletje van Van Embden zou hem dat als kleine ondernemer zo’n 700 euro extra bijtelling per maand gaan kosten. En hij was niet de enige gedupeerde!

Youngtimers worden meestal geïmporteerd uit de Alpenlanden of Zuid Europa. Het zijn grote auto’s die door hun (meestal gepensioneerde) eigenaren volgehangen zijn met extra’s, liefdevol zijn vertroeteld en nauwelijks kilometers hebben gemaakt. Veel (door)starters kiezen voor dit type auto omdat ze hem qua bijtelling hyper goedkoop op de zaak kunnen rijden. Die besparing én de lage afschrijving wegen ruim op tegen de hogere reparatie- en onderhoudskosten.

En veel berijders vinden het gewoon kicken om in zo’n fraaie, oude Mercedes-Benz, Volvo of BMW voor te rijden. “Het zijn zakelijke auto’s die door hun ouderdom geen opgetrokken wenkbrauwen bij zakelijke reaties oproepen”, is een veel gehoord argument. En de meesten van deze auto’s dragen niet of nauwelijks bij aan extra milieuvervuiling.

Om een lang verhaal kort te maken (zie de website www.bijtellingyoungtimer.nl): Van Embden vond tal van denkfouten en verkeerde aannames in het wetje, liet zich niet piepelen, richtte een stichting op, zocht publiciteit en scoorde op 7 oktober 2009 in de late avond, na een jaar lang soebatten, dus. Een schoolvoorbeeld van hoe ondernemers zich wel degelijk kunnen weren tegen onzinnige, oneerlijke of onnutte wet- en regelgeving. Hulde Wouter!

bron: bizzionair.nl

terug naar voorpagina