• Archief
Pseudo-romantiek uit de DDR

Pseudo-romantiek uit de DDR

DDR automobielen kenmerkten zich door verouderde, problematische techniek, weinig comfort en vroegen veel zelfwerkzaamheid van de bezitter. Ook lange levertijden, hoge prijzen en onderdeelproblemen waren aan de orde van de dag. Toch wisten DDR burgers met grote vindingrijkheid de meeste problemen te overwinnen en koesterden hun grote trots innig. Ook nu de Trabant en Wartburg ook de leeftijd hebben bereikt om echte oldtimers zijn blijft de sterke band tussen eigenaar en auto bijzonder.

Deze schijnbare tegengesteldheid is natuurlijk een mooi gegeven voor een boek. Dat vond ook de Duitse Matthias Rocke. Hij maakte er een mooi fotoboek van, Auto-Alltag in der DDR. Binnenkort is het twintig jaar geleden dat de muur is gevallen en is de aandacht voor het dagelijkse leven in de DDR weer toegenomen. Het boek vertelt, met uniek nooit eerder gepubliceerd fotomateriaal, over de alledaagse praktijk van het autobezit in de DDR van destijds; de specifieke problematiek en pseudo-romantiek.

Het boek is geheel Duitstalig maar dat zal de liefhebber ongetwijfeld niet afschrikken. Het boek is ook in Nederland verkrijgbaar, wij hebben hem in ieder geval gezien bij Autoboek Internationaal in Deventer. Meer informatie op: www.autoboek.nl

terug naar voorpagina