• Archief
Revisie soms goedkoper en beter dan nieuw

Revisie soms goedkoper en beter dan nieuw

Voor een groot aantal populaire oldtimermerken zijn nog volop nieuwe onderdelen verkrijgbaar. Maar nieuw is niet altijd beter. In sommige gevallen loont het de moeite om eens te kijken of revisie een verstandige optie is.

Revisie wil zeggen dat de ‘oude’ motor of het ‘oude’ onderdeel van een oldtimer opnieuw wordt gebruikt nadat het gerepareerd is. Dit kan doordat het onderdeel met hoogwaardige technieken weer in nieuwstaat wordt gebracht en dezelfde specificaties krijgt als een geheel nieuw onderdeel. Een brandstofpomp, een turbo, een cilinderkop, een dynamo en een krukas, zijn bijvoorbeeld onderdelen van een oldtimer die prima gereviseerd kunnen worden. ‘Gereviseerde onderdelen of een gereviseerde motor gebruiken in plaats van een nieuwe kan honderden euro’s schelen,’ zegt Aad Verkade, secretaris van BOVAG Revisiebedrijven. ‘Door een motor te reviseren kunnen bovendien veel onderdelen opnieuw worden gebruikt en dat heeft grote voordelen voor ons milieu. Er zijn minder grondstoffen en meestal ook minder energie nodig voor het maken van zo’n onderdeel dan bij de productie van een geheel nieuw onderdeel.’

Bij onderdelenrevisie wordt eerst het op te knappen onderdeel gedemonteerd. Daarna wordt het grondig schoongemaakt. Als dat is gebeurd, volgt een controle en een inventarisatie van de te vervangen componenten. Daarna wordt alles weer met nieuwe of vernieuwde delen in elkaar gezet. Ook onderdelen die nog maar half ‘op’ zijn worden vernieuwd, want het gaat vaak om onderdelen die belangrijk en meestal moeilijk bereikbaar zijn. Een dergelijke procedure wordt ook gevolgd bij het reviseren van een complete motor. Hier is de handelwijze uiteraard veelomvattender en veel uitgebreider. Zowel bij onderdelenrevisie als revisie van een complete motor is specialistische vakkennis noodzakelijk voor een goed resultaat; een motor die weer werkt alsof het een geheel nieuwe is en zo een tweede leven krijgt.
Niet in alle gevallen kan een onderdeel of een motor gereviseerd worden. Als een onderdeel gescheurd of gebroken is, is revisie meestal geen oplossing meer. Maar in heel veel gevallen kan revisie van de motor of van onderdelen van de motor een heel bruikbaar alternatief zijn voor een compleet nieuwe motor. Het scheelt flink in de portemonnee en spaart het milieu. Verkade adviseert wel om de revisie uit te laten voeren door een professioneel motorenrevisiebedrijf. BOVAG-garantie (kan alleen door bij de BOVAG aangesloten bedrijven worden gegeven) op de revisiemotor of de uitgevoerde reparatie geeft belangrijke zekerheid.

terug naar voorpagina