• Archief
Productie Golf I binnenkort stopgezet

Productie Golf I binnenkort stopgezet

We horen iedereen al denken, zitten ze bij OldtimerNieuws te slapen? De Golf I is toch al lang uit productie? Nee hoor, de Golf I is nog steeds in productie. Niet in Wolfsburg, maar in Uitenhage, Zuid Afrika.

Na 35 jaar komt er eindelijk een eind aan de productie van de Golf I die in Duitsland in 1974 zijn debuut maakte. De Golf, die zo mogen we wel stellen, Volkswagen van de ondergang redde, wordt al sinds 1978 in Zuid Afrika gebouwd. In 31 productiejaren werden meer dan een half miljoen Zuid Afrikaanse Golfjes gebouwd. Nog steeds worden 30.000 exemplaren van de oer Golf per jaar aan de man gebracht. Maar dat alles gaat nu veranderen. De komende maanden wordt er nog een speciaal uitloopmodel geproduceerd en dan is het definitief over en uit met de Golf I, die in Zuid Afrika overigens officieel Golf Citi heet.

Dat de Golf I in Zuid Afrika nog steeds populair is heeft hij mede aan de gunstige prijs te danken. Voor nog € 10.000,– mag een nieuwe Golf I de showroom uit. Een nieuwe Polo kost al snel 1,5 keer zoveel, het nieuwste model Golf moet meer dan 3x dat bedrag opbrengen.

Toch is het bijzonder dat juist de Golf I het al die jaren heeft overleefd. In 1984 werd ook in Zuid Afrika de productie van de Golf I overgenomen door de Golf II. Maar toen bleek dat de klanten de auto te duur vonden en de verkopen ver achter bleven besloot men om de productie van de Golf I toch nog een tijdje door te zetten. Uiteindelijk bleek dat tijdje een geruime tijd, 25 jaar!

Om toch nog enigszins bij de tijd te blijven en gebruik te blijven maken beschikbare onderdelen binnen het VW-concern werd de Golf I gedurende de productieperiode in Zuid Afrika wel aangepast. Bij de laatste auto’s betekent dit dat de techniek grotendeels afkomstig is uit de Golf III en dat het interieur bestaat uit diverse delen die stammen uit de magazijnen van onder andere concerngenoot Skoda. Overigens is er op het dashboard nog steeds een knop te vinden die al lang niet meer in een westerse Golf is te vinden: een chokeknop.

De Golf I is ondanks zijn leeftijd nog steeds populair in Zuid Afrika. Volkswagen is er dan ook van overtuigd dat de laatste uitloopmodellen snel de weg naar een koper gaan vinden. In het straatbeeld van Zuid Afrika zal de Golf I ongetwijfeld nog lang te zien zijn. Het gunstige klimaat voorkomt roestvorming en de eenvoudige techniek zal een lang leven mogelijk maken.

terug naar voorpagina