• Archief
Het doek voor Pontiac is gevallen

Het doek voor Pontiac is gevallen

In 1926 besloot General Motors (GM) om een merk tussen de merken Chevrolet en Oldsmobile te introduceren. Op de autoshow in New York debuteerde daarop in 1926 het nieuwe GM merk Pontiac. Het merk debuteerde met slechts één model dat in twee varianten leverbaar was, de Pontiac Series 6-27 sedan en coupé.

Nu, 82 jaar later, betekende het faillissement van GM het definitieve einde van Pontiac. De laatste Amerikaanse Pontiac is afgelopen week van de lopende band gekomen. GM heeft gekozen voor een stille aftocht, er is dan ook geen grote publiciteit aan gegeven.

In totaal heeft GM ongeveer 41 miljoen auto’s onder de merknaam Pontiac op de weg gebracht. In het verleden waren dat zelfstandige modellen, maar de laatste jaren was een Pontiac vaak alleen nog door het embleem te onderscheiden van een Chevrolet.

Met het verdwijnen van Pontiac verdwijnt een belangrijke naam uit de Amerikaanse autogeschiedenis, na Chevrolet en Ford is Pontiac het derde meest verkochte merk in Amerika ooit.

Het merk Pontiac blijft nog heel even bestaan. Speciaal voor de Canadese markt wordt in Mexico nog één model geproduceerd. Eind december wordt ook die productie gestaakt en kan een beroemd merk in de geschiedenisboeken worden bijgeschreven.

terug naar voorpagina