• Archief
Provincies blijven graaien met opcenten boven op de motorrijtuigenbelasting

Provincies blijven graaien met opcenten boven op de motorrijtuigenbelasting

De provincies blijken ook dit jaar de grote graaiers in de portemonnee van de automobilist. Noord-Holland spant dit jaar de kroon en laat de opcenten boven op de motorrijtuigenbelasting met 13,5 procent stijgen. Ook in Friesland, Flevoland en Zuid-Holland krijgen autobezitters fors hogere rekeningen. Zo meldt vandaag dagblad de Telegraaf.

De explosieve stijging van opcenten in 2009 is voor oppositiepartijen VVD, SP en PVV reden genoeg om tegen een nieuwe provinciale belasting te pleiten. Met de kilometerheffing, die minister Eurlings wil invoeren, moeten de opcenten verdwijnen. Maar mogelijk komt daar een nieuwe regionale taks voor terug.

Automobilisten betalen dit jaar gemiddeld 7 procent meer aan de extra provinciale taks bovenop de motorrijtuigenbelasting. “Dat bevestigt mijn gevoel: geen nieuwe regionale belasting”, zegt SP-Kamerlid Roemer. “Anders maken provincies daar straks ook weer een melkkoe van.”

Via de portemonnee van de autobezitter halen provincies 1,4 miljard euro binnen. Daarvan ziet de autorijder weinig terug, want het gaat vooral naar andere potjes.

terug naar voorpagina