• Archief
Fiat en Zastava samen verder

Fiat en Zastava samen verder

Fiat en de Servische overheid zijn overeengekomen dat Fiat de overname afrondt van Zastava, de grootste autobouwer in Servië.
Anderhalf jaar geleden kondigde Fiat aan dat het tweederde van de aandelen Zastava ging kopen voor een bedrag van 700 miljoen euro. De economische crisis zorgde er echter voor dat Fiat de beloofde investeringen niet direct kon waarmaken. Zastava Automobili leeft sindsdien op subsidie van de Servische overheid, die de overige aandelen in bezit heeft.

De samenwerking tussen Zastava en Fiat is niet nieuw. In de jaren vijftig kreeg Zastava al een licentie om een aantal Fiat-modellen te produceren, zoals de 1100, 1500 en 600. In 1971 kwam Zastava met de Zastava 101, gebaseerd op de Fiat 128. Zastava bouwde hiermee een nooit door Fiat geproduceerde vijfdeurs hatchback versie van de 128. In Nederland werd die auto door Gremi geïmporteerd en onder de naam Zastava 1100 aan de man gebracht. Van deze auto verscheen later ook een driedeursuitvoering en pickupversie.

Fiat heeft nu bekend gemaakt dat de geplande overname daadwerkelijk gaat plaatsvinden. Zastava assembleert op dit moment de Fiat Punto. Dit model is bedoeld voor de Servische markt en die van buurlanden. In 2009 verlieten ronde 15.000 Fiats Punto de Zastava-fabriek. Naar verwachting komt Fiat later dit jaar met het nieuws dat Zastava ook nieuwe modellen geproduceerd op de markt gaat brengen, waaronder ook een model voor die in geheel Europa verkocht kan worden.

terug naar voorpagina