• Archief
Saab oldtimers in protestconvoy op weg

Saab oldtimers in protestconvoy op weg

Het oorspronkelijke plan was kleinschalig. Met enkele tientallen Saab-rijders de weg op richting Zeewolde, naar het hoofdkwartier van sportwagenbouwer Spyker. Een protest tegen de dreigende ontmanteling van het Zweedse merk en tegelijkertijd een steunbetuiging aan het adres van Spyker-topman Victor Muller, die een overnamebod heeft gedaan.

Het is een tikje uit de hand gelopen. In plaats van enkele tientallen gingen er vandaag meer dan 500 Saab’s de snelweg op. Een kilometerslang lint, dat van start ging bij het Militair Luchtvaart Museum in Soesterberg en eindigde op de Maxis-parkeerplaats langs de snelweg A-1 bij Muiden. Begeleid door het Korps Landelijke Politie Diensten, want het mocht natuurlijk niet tot te grote overlast leiden voor de overige weggebruikers.

Dat het ‘Saab Support Convoy’ zo omvangrijk is geworden, kwam vooral door internet. Op het Saab-forum staan Nederlandse liefhebbers 24 uur per dag in contact met elkaar. Het één leidde tot het ander.

Bijna alles werd online geregeld. De één zorgde voor tientallen vrijwilligers, de ander voor fluoriserende hesjes. Verzekering, pechhulp, verkeersregelaars, hamburger-catering, alles werd geregeld. En de gewenste duizenden appelpunten waren ook snel gevonden.

Initiatiefnemers Eric van Nimwegen en Sidney Polak zijn aangenaam verrast door de massale belangstelling. “De leden van het Saab-forum zijn een enthousiaste groep, maar dat er zich zó veel zouden melden, hadden we nooit durven dromen. Het is daarnaast fantastisch dat andere landen ons voorbeeld volgen.”

Naast bijna 60 Belgische deelnemers, reden er ook mensen uit Zweden, Finland, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland in het Nederlandse Convoy mee.

Bron: NOS

terug naar voorpagina