• Archief
Het ware verhaal van de Kever

Het ware verhaal van de Kever

De Kever is een van de populairste auto’s ooit. Het model werd door Adolf Hitler gepromoot als een auto voor het gewone volk. Paul Schilperoord ontdekte het bijzondere, ware, verhaal achter de Kever en legde dat vast in boek van 302 pagina’s. In dit boek worden voor het eerst de originele Kever-schetsen van Hitler zelf gepubliceerd. Dat Hitler zijn schetsen, het technische concept, de naam én de bijnaam van de auto baseerde op het werk van de Joodse ingenieur Josef Ganz liet hij uiteraard onvermeld. Sterker nog, Ganz werd uit de geschiedenis gegumd.

Techniekjournalist Paul Schilperoord vond het privé-archief van Josef Ganz terug bij nazaten in Australië. Het archief bevatte niet alleen belangrijke documenten, maar ook vele honderden nooit eerder gepubliceerde foto’s en ontwerptekeningen van de Kever. Hij reconstrueerde het verhaal dat Josef Ganz op zijn sterfbed omschreef als ‘a crime story even Hitchcock could not invent’ .

Ganz bedacht de Kever in 1923 nadat hij weer eens van zijn motorfiets was gevallen. Zijn ontwerp voor een ‘vierwielige motorfiets’ was revolutionair – zo revolutionair dat fabrikanten als Zündapp en Tatra het ontwerp via bedrijfsspionage in handen probeerden te krijgen en Daimler-Benz hem met een showproces uit de markt wilde duwen. Er werd vanuit Nazi-kringen zelfs een moordaanslag op Ganz gepleegd.

ISBN:

terug naar voorpagina