• Archief
<B><EM>Oldtimerstory</B></EM> 25 jaar Ford Scorpio

Oldtimerstory 25 jaar Ford Scorpio

Begin jaren tachtig begint de grote Europese Ford, de Ford Granada, behoorlijk op leeftijd te komen. Op basis van de opvolger van de Taunus, de Sierra die in 1982 werd geïntroduceerd, ontwikkeld Ford een nieuw model die in de Ford-fabriek in het Duitse Keulen van de lopende band moet rollen. Wanneer de nieuwe grote Ford in 1985 aan het grote publiek wordt voorgesteld krijgt hij de naam Scorpio mee. In Groot Brittannië en Ierland wordt de naam Granada gehandhaafd en wordt de Scorpio als Granada MK III aan de man gebracht. Omdat het dit jaar al weer 25 jaar geleden is dat de Scorpio het daglicht zag besteden we deze week in Coverstory uitgebreid aandacht aan de “laatste grote Europese Ford”.

Ford Scorpio 1985Bij de ontwikkeling van de Scorpio werd de bodemplaat van de Sierra als uitgangspunt genomen. Technisch gezien hebben deze twee auto’s dan ook vele overeenkomsten. Ook het uiterlijk van de Scorpio is sterk verwant aan de Sierra en concerngenoot Escort. Het ontwerp van de Scorpio is net als het ontwerp van de Sierra van de hand van de Duitse auto-ontwerper Uwe Bahnsen. Uwe Bahnsen is al sinds 1960 aan Ford verbonden en de Scorpio zal zijn laatste Ford van zijn hand worden. De Scorpio wordt in eerste instantie alleen op de markt gebracht als vijfdeurs auto. Een conventionele sedan, op dat moment nog steeds gebruikelijk in dat marktsegment, ontbreekt en ook een stationwagon ontbreekt in het programma.

Ford Scorpio 1986Wanneer de Scorpio in 1985 op de markt komt is een ABS-systeem nog een dure accessoire die alleen als extra op topmodellen bij enkele fabrikanten is te bestellen. Ford levert echter elke Scorpio standaard met een ABS-systeem, zowel het duurste als het goedkoopste ‘instapmodel’. Naast een grote stap in de actieve veiligheid was dit natuurlijk ook een zeer sterke marketingtruc. Wellicht was dit ook wel het argument dat de internationale jury overtuigde om de Scorpio uit te roepen tot “Auto van het Jaar 1986”. De Scorpio was leverbaar in drie uitvoeringen, de CL, GL en Ghia-uitvoeringen.

Ford Scorpio 1986De motoren die bij aanvang van de productie in de Scorpio worden geleverd zijn allemaal oude bekenden. Er is de keuze uit twee Ford Pinto viercilindermotoren, een 1,8 liter en een 2,0 liter. Daarnaast staat de overbekende 2,8 liter V6 motor op het programma en is ook de 2,5 liter Peugeot dieselmotor die ook in Granada werd geleverd in de Scorpio terug te vinden. De 2 liter motor en de V6 zijn leverbaar met brandstofinjectie. Net als de Sierra is de Scorpio een achterwielaangedreven auto. In 1986 wordt daar nog een vierwielaangedreven variant aan toegevoegd. In 1987 wordt de 2,8 liter motor opgewaardeerd en is nu als 2,9 liter leverbaar. Tegelijkertijd wordt de V6 2,3 liter motor uit de Sierra opgewaardeerd naar een 2,4 liter variant en vanaf dat moment in de Scorpio leverbaar.

Ford Scorpio 1985Vanaf 1988 is de Scorpio ook in de Verenigde Staten leverbaar. De Scorpio wordt in de VS niet als Ford aan de man gebracht, maar verkocht onder naam Merkur Scorpio. Het merk Merkur was in 1985 van start gegaan met de Merkur Xr4Ti, een turbo-variant van de Europeese Ford Sierra Xr4. De Merkur auto’s die via het Lincoln-Mercury dealernetwerk werden verkocht waren nooit een groot succes. De auto’s waren relatief duur en wellicht te sportief voor de Amerikaanse markt, die meer op comfort dan op sportiviteit was gericht. In 1989 was het Merkur-avontuur al weer afgelopen en werd de levering van de Sierra en Scorpio in de VS stopgezet.

Ford Scorpio sedanIn 1989 krijgt de Scorpio een kleine facelift. Op dat moment wordt er een tweede carrosserievariant aan het gamma toegevoegd en is de Scorpio ook leverbaar als vierdeurs sedan. Ook motorisch is er nieuws, er wordt een nieuwe 2 liter motor leverbaar met een dubbele bovenliggende nokkenas, maar vreemd genoeg nog steeds met twee kleppen per cilinder.

Ford Scorpio CosworthEen bijzondere versie van de Scorpio is de Scorpio Cosworth. De Cosworth wordt in 1991 voorgesteld en beschikt over een 2,9 liter V6 motor die door Cosworth onderhanden is genomen. De inmiddels gedateerde V6 motor weet met nieuwe cilinderkoppen met vier kleppen per cilinder bijna 200 pk te leveren. Opvallend detail was dat de Scorpio Cosworth uitsluitend leverbaar was met een automatische versnellingsbak. De auto werd dan ook gezien als een snelle reislimousine en niet als een sportuitvoering.

Ford Scorpio CosworthWanneer in 1992 de Scorpio Turnier leverbaar wordt is het gamma eindelijk compleet. De Turnier is de stationwagen variant van de Scorpio die op het zelfde moment een facelift krijgt. De auto is op details veranderd, maar het karakter en het aanzien van de Scorpio blijft onaangetast. Vanaf dit moment wordt de 2,5 liter dieselmotor van Peugeot vervangen door een 2,5 Turbodieselmotor van het Italiaanse VM.

Ford Scorpio 1994De facelift van 1992 verbleekt bij de totaal gewijzigde vorm die de Scorpio in 1994 krijgt. De voor- en achterkant van de sedan wijzigen compleet. De vijfdeurs versie wordt uit het programma gehaald, terwijl de stationwagon alleen de nieuwe neus krijgt. De vernieuwde Scorpio wordt met gemengde gevoelens door het publiek ontvangen. De vernieuwde Scorpio krijgt de beschikking over nieuwe viercilinder 2,0 en 2,3 liter motoren met 4 kleppen per cilinder. In de Groot Brittanië en Ierland wordt de nieuwe Scorpio niet langer onder naam Granada op de markt gebracht, maar heet daar voortaan ook Ford Scorpio. Helaas mag dit alles niet baten en nemen de verkopen van de grootste Europese Ford steeds verder af. De Mondeo heeft inmiddels de Sierra vervangen en is met zijn voorwielaandrijving vele malen moderner dan de Scorpio.

Ford Scorpio CosworthIn 1995 neemt het Koninklijk huis een twee bijzondere Ford Scorpio’s in gebruik, een Ford Scorpio Landaulette en een Ford Scorpio sedan in verlengde uitvoering. Beide Scorpio’s zijn door het Belgische Terberg Specials in opdracht omgebouwd. Het Koninklijk huis kent op dat moment al een lange traditie met inzet van de Ford Granada en later de Ford Scorpio.

Ford Scorpio 1998De Scorpio is in productie van 1985 tot 1998. Helaas heeft de Scorpio niet het commerciële succes kunnen brengen waar Ford op had gehoopt. Ten opzichte van de Granada haalt de Scorpio nauwelijks de helft van de totale verkopen. Al voor de ongunstig uitgepakte facelift van 1994 valt het besluit bij Ford om geen opvolger voor de Scorpio in Europa te ontwikkelen en op de markt te brengen. De consument krijgt de keus uit een topmodel uit de Mondeo-reeks of een overstap naar een Amerikaans Ford model. Door de overname van Jaguar en later Volvo zal de keuze voor één van deze twee merken op dat moment ook vast een goed alternatief voor Ford geweest zijn. Als op 30 juni 1998 de productie van de Scorpio was stilgelegd komt er een einde aan een lange reeks ‘grote Europese Fords’.

terug naar voorpagina