• Archief
Brandstofprijzen zitten weer in de lift

Brandstofprijzen zitten weer in de lift

Net nu het zonnetje weer doorbreekt en de oldtimers weer uit hun winterslaap worden gehaald zitten de brandstofprijzen weer stevig in de lift. De prijs van lpg bereikte de afgelopen dagen zelfs een absolute recordhoogte.

Betaalde je aan het begin van 2009 nog minder dan 1,25 euro aan de pomp, gisteren moest er gemiddeld 1,56 euro per liter worden afgerekend voor Euro 95. De prijs voor LPG is het afgelopen jaar zelfs met ruim de helft gestegen. De vraag naar brandstof is in Nederland nauwelijks toegenomen in de afgelopen periode. De stijging van de prijzen moet duidelijk buiten het wegverkeer worden gezocht.

In de zomer van 2008 was de prijs voor een liter Euro 95 nog hoger, bijna 1,70 euro. Toen was de olieprijs de oorzaak. Een vat ruwe olie kostte in die periode 140 dollar, bijna twee keer zoveel als de huidige marktprijs. Nu worden de grote olieconcerns als boosdoener aangewezen, maar die wentelen de kritiek af op een hogere dollarkoers en de gestegen prijs van geraffineerde olie. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen, de winsten van de grote olieconcerns zijn door de crisis sterk afgenomen.

Bij de stijging van de LPG-prijzen speelt de strenge winter een rol. LPG is een mengsel van butaan en propaan. En de vraag naar dat laatste gas is de afgelopen maanden sterk gestegen door de strenge winter. Slecht nieuws voor de bezitters van oldtimer op LPG.

terug naar voorpagina