• Archief
Commer Club Nederland

Commer Club Nederland

U kent de bekende van Gend & Loos bestelauto’s van het merk Commer vast nog wel, zo’n bestelauto waar de chauffeur makkelijk van voor naar achter kon lopen. Het begon allemaal in 1905 met een 4 tons truck met ijzeren wielen, hiermee was het eerste voertuig dat onder de naam Commer door Commercial Cars Ltd. op de markt werd gebracht een feit. In 1925 werd Commercial Cars overgenomen door Humber Ltd. en in 1928 treedt Humber en dus ook Commer toe tot de Rootes Group. In 1932 werd Hillman toegevoegd en in 1934 Karrier. In 1964 fuseerde Rootes met het Amerikaanse Chrysler, waardoor de productie van Commer/Karrier en Dodge GB bedrijfswagens werd samengevoegd. Daardoor werden ook sommige Commerwagens onder de naam Dodge verkocht. In 1979 verliet het laatste voertuig de fabriek van “Commercial Cars Ltd.”. In de tussenliggende jaren heeft de fabriek een groot aantal typen op de markt gebracht.

Voor al deze voertuigen is er in Nederland de Commer Club Nederland. Veel van de Commers, Karriers en Dodges zijn omgebouwd tot kampeerauto en hebben zo een tweede leven gekregen, maar de club kent ook enkele gerestaureerde vrachtwagens en brandweerauto’s. De Commer Club Nederland telt ongeveer 100 leden die verspreid over Nederland wonen. Daarnaast kent de club enkele buitenlandse leden. De Commer Club Nederland is een actieve club die meerdaagse meetings organiseert, technische adviezen geeft, eens per kwartaal een clubblad uitgeeft en onder andere over een goed ingericht onderdelen magazijn beschikt.

Kijk eens op de (vernieuwde) website van de Commer Club Nederland: www.commerclub.nl

terug naar voorpagina